lukasz666 Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 WitamPotrzebuje pomocy w doborze obsady do awkawrium 100x40x40.Zbiornik stoi 3-4 dni zalany z roslinami. (anubiasy, krytpokoryny, żabienice i coś tam jeszcze ).Filtr eheim 350 classicGrzałka z termostatemTo jest moje pierwsze akwarium i nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze:kupiłem substrat ferka aquabase za prawie 100zl.przysypałem dno substratem po bokach piaskiem, substrat przykrylem moskiteria. Przkrylem wszystko piaskiem i troche żwirem posypałem na wierzch. Razem dno wyszlo prawie 4cm wysokości nie wiem czy jest to dobry wynik czy nie powinno być około 7cm ale to już za późno trduno.I teraz obawiam się o roby żeby nie wykopay siatki ani ubstratu jakie ryby powinienem trzymać? Chciaem mieć brzanki odeskie z 8sztuk, gurami 1/3 , piskorki lub pare skalarow ąwica neona i kiryski? Czy moge jedna lub druga opche wybrać? Pomożcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Ten substrat to bezsens- przy obecnych roślinach na pewno.Zakryłeś go piaskiem, a piasek żwirkiem? Po co tak? Po co ten żwir? Piach w zupełności wystarczy- zwłaszcza, że chcesz ryby, które go wymagają.Jak masz grubą warstwę podłoża to nie bój się o to, że Kiryski go wykopią. Zwłaszcza, że z czasem taki substrat się trochę "ubija" pod podłożem właściwym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz666 Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 Przecież napisałem jaką mam ogólną warstwe podłoża 4 cm. A żwirek nie przykryłem piachu cakowicie gdzie nie gdzie górke usupaem z kamieniem i z kokosem to pod rośliny troche itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz666 Posted July 13, 2014 Author Share Posted July 13, 2014 Moge trzymac pare skalarow w awkarium 100x40x40 ? Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 Moge trzymac pare skalarow w awkarium 100x40x40 ? Nie. Twoje akwarium jast za małe dla skalarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz666 Posted July 13, 2014 Author Share Posted July 13, 2014 Jakie ryby polecasz trzymac? prolbme z moskiteria ryby kopiaca raczej odpadaja :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 Chciaem mieć brzanki odeskie z 8sztuk, gurami 1/3 , piskorki lub pare skalarow ąwica neona i kiryski? Twoje akwarium pod względem wielkości jest odpowiednie dla stadka brzanki odeskiej. Co do guraminów ( mam na myśli dwuplamiste ) to ja sam rozmnażalem te ryby w akwarium o pojemności 80 l. Twoje jest dwa razy większe, a więc dla haremu 1+2 ( 1 samiec 2 samice ) też nie powinno być problemu. Obydwa gatunki mogą pływać w wodzie średniotwardej i o pH około 7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts