Jump to content

obsada 100x40x40

lukasz666
 Share

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje pomocy w doborze obsady do awkawrium 100x40x40.
Zbiornik stoi 3-4 dni zalany z roslinami. (anubiasy, krytpokoryny, żabienice i coś tam jeszcze ).
Filtr eheim 350 classic
Grzałka z termostatem
To jest moje pierwsze akwarium i nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze:
kupiłem substrat ferka aquabase za prawie 100zl.
przysypałem dno substratem po bokach piaskiem, substrat przykrylem moskiteria. Przkrylem wszystko piaskiem i troche żwirem posypałem na wierzch. Razem dno wyszlo prawie 4cm wysokości nie wiem czy jest to dobry wynik czy nie powinno być około 7cm ale to już za późno trduno.

I teraz obawiam się o roby żeby nie wykopay siatki ani ubstratu jakie ryby powinienem trzymać? Chciaem mieć brzanki odeskie z 8sztuk, gurami 1/3 , piskorki lub pare skalarow ąwica neona i kiryski? Czy moge jedna lub druga opche wybrać? Pomożcie.

Ten substrat to bezsens- przy obecnych roślinach na pewno.

Zakryłeś go piaskiem, a piasek żwirkiem? Po co tak? Po co ten żwir? Piach w zupełności wystarczy- zwłaszcza, że chcesz ryby, które go wymagają.

Jak masz grubą warstwę podłoża to nie bój się o to, że Kiryski go wykopią. Zwłaszcza, że z czasem taki substrat się trochę "ubija" pod podłożem właściwym.

Chciaem mieć brzanki odeskie z 8sztuk, gurami 1/3 , piskorki lub pare skalarow ąwica neona i kiryski?
Twoje akwarium pod względem wielkości jest odpowiednie dla stadka brzanki odeskiej. Co do guraminów ( mam na myśli dwuplamiste ) to ja sam rozmnażalem te ryby w akwarium o pojemności 80 l. Twoje jest dwa razy większe, a więc dla haremu 1+2 ( 1 samiec 2 samice ) też nie powinno być problemu. Obydwa gatunki mogą pływać w wodzie średniotwardej i o pH około 7.