Jump to content

[112L] Akwarium słodkowodne by AvK

AvK
 Share

Recommended Posts

Opis zbiornika:

Akwarium - prostokątne 112L

Filtracja Filtr kubełkowy HW-302(china ale spokojnie daje rady)

Ogrzewanie –

Oświetlenie -  chwilowo jedna świetlówka 24W

Termometr – rtęciowy

CO2 na razie nie myślałem nad tym

Dekoracje – kamienie rzeczne i dwa korzenie

Podłoże – na bazie ziemi ogrodowej +piasek i żwir

Rośliny:

-HYGROPHILA PINNATIFIDA

-HYDROCOTYLE VULGARIS

-LUDWIGIA REPENS RUBIN

-VALLISNERIA SPIRALIS

-HYGROPHILA MINIMA

Obsada:

Zbiornik na razie dojrzewa, a Ja jeszcze nie sprecyzowałem moich zamiarów do konkretnych gatunków.

gallery_16517_144_256079.jpg

gallery_16517_144_504252.jpg

Edited by AvK

Witaj,

Bardzo ciekawie się zapowiada, aranżacja może być ciekawa z tą większą niż przeciętna ilością kamieni :)

Ja jednak radziłbym dosadzić więcej roślin, nie tyle nowych gatunków co dosadzenie więcej sztuk tego co tam już masz. Sporo czasu zajmie tym które już są rozrośnięcie się, więc ja bym je już na początek zagęścił znacznie. Ma to walor estetyczny ale przede wszystkim większa masa roślinna to szybsze dojrzewanie i stabilizacja parametrów zbiornika :)

@Limak86

Dzięki za komentarz :) Przy zakupie roślin myślałem nad większą ilością sadzonek ale finanse nie puściły a jeszcze muszę się pod koniec wakacji w grzałke wyposażyć. Z czasem akwarium ładnie zarośnie tym bardziej że w opisach roślin pisze że przy odpowiednim świetle szybko rosną.

Co do obsady to na pewno w akwarium pojawią się sklary, pielegniczki ramireza i zbrojniki niebieskie.

@Limak86

Dzięki za komentarz :) Przy zakupie roślin myślałem nad większą ilością sadzonek ale finanse nie puściły a jeszcze muszę się pod koniec wakacji w grzałke wyposażyć. Z czasem akwarium ładnie zarośnie tym bardziej że w opisach roślin pisze że przy odpowiednim świetle szybko rosną.

Co do obsady to na pewno w akwarium pojawią się sklary, pielegniczki ramireza i zbrojniki niebieskie.

Jakie skalary?

Na skalary 240 to minimum.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

• Like 1

• 2 weeks later...

gallery_16517_144_692452.jpg

Mam pytanie co to za slimak, bo po ostatniej pladze Rozdętek jestem na nie uczulony. Szkodnik wy może jakaś ciekawa odmiana?

gallery_16517_144_398790.jpg

Nie najlepsze mam te zdjęcia ale niestety aparatu nie mam to telefonem trzeba sobie radzić :) Jak widać wąkrotka  i ludwigia repens zaczynają sie powoli rozrastać choć nurzaniec też nie próżnuje.

Na dniach do rzuce jeszcze jedną taka świetlówke bo rośliną może brakować swiatła (chce osiągnąc 0.5 L/Watt).

Mam pytanie co to za slimak, bo po ostatniej pladze Rozdętek jestem na nie uczulony. Szkodnik wy może jakaś ciekawa odmiana?

To chyba normalny zatoczek. Jak nie chcesz żeby się rozpleniły (a jak jest jeden to na pewno jest więcej ;) ) to kup ze 2-3 helenki, rozprawią się z nimi szybko... no i moim zdaniem helenki są ładne i są ozdobą akwarium przy okazji :P

Mimo wszystko, że roślinki Ci jak mówisz odbijają to bym dokupił i zagęścił. Jak Ci szkoda pieniędzy to czasem warto poszukać na forum i kupić od kogoś za darmo albo prawie darmo. Nie wiem skąd jesteś bo nie podałeś w profilu ale z reguły w okolicy zawsze ktoś ma po przycince wiadro zieleniny do oddania :)

• 6 months later...
  • 2 weeks later...

Ociulali mnie w akwarystycznym z tą rybą troche...

gallery_16517_144_4052309.png

Obsada na ten moment to:

Parka gupików

Cztery Fantomy Czarne

Glonojad syjamski pierwotnie chciałem Zbrojnika niebieskiego...

I przybłąkany samotnik Neon Czarny z długą historią,od dwóch lat nie widział pobratyńców :(

Temperatura na poziomie 24-25C.

Co ile się media filtracyjne wymienia?

Edited by AvK

• 2 weeks later...

Mądre rady się nie zmieniąją od lat ;) Na sam początek:
1) nie słuchaj sprzedawców - mogą wmówić Ci wszystko, a jak sam się nie znasz, to nie odróżnisz co jest prawdą, a co nie.

2) zanim kupisz rybę, sprawdź, co o niej piszą w internecie. Najlepszym znanym mi źródłem jest anglojęzyczne seriouslyfish.com, ale w przypadku popularnych gatunków to i wikipedia daje radę ;)

3) nie kupuj roślin w sklepie - od Sławka (Sławek121) w tej samej cenie dostaniesz 3 razy więcej ;)

4) jeśli chodzi o parametry wody, wielu rzeczy dowiesz się ze strony internetowej swoich wodociągów. I nie udawaj przed samym sobą, że "będę odkładał na filtr odwróconej osmozy" albo "zbiję pH szyszkami olchy" - same dobre chęci nie wystarczą, by zmienić parametry wody. Na bank przez większość czasu pH i twardość pozostaną na poziomie takim samym albo i wyższym niż w kranie. W takich wypadkach na większości obszaru Polski lepiej mocno się zastanowić np. przed zakupem neonów.

Hipolit dobrze pisze.

Co ile się media filtracyjne wymienia?

Media wymienia się jak się zaczyna kryszyć ceramika czy gąbka rozpadać. W innym przypadku nie ma sensu ich ruszać.

Najpierw czytaj, później kupuj :)