jaro02V83 Posted May 2, 2014 Share Posted May 2, 2014 Witam mam pytanie odnośnie tarła w/w gurami, mianowicie saiec zbudował gniazdo i wyciera samicę aczkolwiek nie zauważyłem żadnej ikry. Nie wiem czy samica ma jakiś kłopot ze złożeniem ikry czy poprostu samiec jest jakiś nie ten tego. Czy to możliwe żeby samica nie potrafiła złoży ikry ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 2, 2014 Share Posted May 2, 2014 Czy to możliwe żeby samica nie potrafiła złoży ikry ? Ogólnie jest to możliwe. Zdarza się to głównie u starszych, nieregularnie wycieranych samic. Jest to tzw zapieczenie ikry. nie zauważyłem żadnej ikry. Ikrę czasami trudno dojrzeć w gnieździe. Obserwuj oby dwa tarlaki, a szczególnie zachowanie samca wobec samicy. Jeśli ikra została złożona to samiec powinien objąć opiekę nad gniazdem, notorycznie przeganiając samicę ( samica po tarle powinna być odłowiona ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts