Jump to content

112L , kilka typów do obsady.

Coolidge
 Share

Recommended Posts

Siema wszystkim , posiadam akwarium 112L. Parametry wody jakie posiadam w nim to : pH 6.8 , GH 13 , KH 8. W akwarium znajduje się dużo roślin i będzie korzeń , wiec ryby będą miały gdzie się chować. Jako podłoże planuje dać Manado. Co do obsady tu są moje typy : 

1) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 2 Skalar , 10-15 Neon Innesa.

2) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 2 Skalar , 6 Gupików. 

3) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 10-15 Neon Innesa  , 6 Gupików. 

Są to moje typy. Z rybek jakie jeszcze możecie mi polecić są to : Razbory klinowe oraz Hengela , Danio Pręgowane , Krewetki RC , Mieczyki Hellera , Molinezje ostroustne , Neony Czarne lub Zielone , Gurami Mozaikowy. Możecie tez dodać jakiś gatunek od siebie , poczytam o nim. 

Siema wszystkim , posiadam akwarium 112L. Parametry wody jakie posiadam w nim to : pH 6.8 , GH 13 , KH 8. W akwarium znajduje się dużo roślin i będzie korzeń , wiec ryby będą miały gdzie się chować. Jako podłoże planuje dać Manado. Co do obsady tu są moje typy : 

1) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 2 Skalar , 10-15 Neon Innesa.

2) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 2 Skalar , 6 Gupików. 

3) 6 Kirys typu: pstry , panda , lamparci , 5 Otosek przyujściowy , 10-15 Neon Innesa  , 6 Gupików. 

Są to moje typy. Z rybek jakie jeszcze możecie mi polecić są to : Razbory klinowe oraz Hengela , Danio Pręgowane , Krewetki RC , Mieczyki Hellera , Molinezje ostroustne , Neony Czarne lub Zielone , Gurami Mozaikowy. Możecie tez dodać jakiś gatunek od siebie , poczytam o nim. 

Napewno wszystkie obsady z skalarami odpadają bo za małe akwarium.

Myślałeś może nad akwarium biotopowym? Gdybyś zamienił manado na piach mógłbyś zrobić azje i wtedy:

1+2/3 Gurami Mozaikowy

15-20 Razbora Klinowa

8 Cierniooczek Kuhla

Pozdrawiam. :)

Filtra RO nie posiadam , i jaki jest powód , że Manado nie nadaje się dla kirysków ? Wiem , że nie mogą podrażnić sobie wąsików ale producent pisze , że nadaje się dla ryb dennych. Co do obsady i biotopu , nie chcę aby pieniądze poszły w błoto , więc na biotop puki co się nie zdecyduje :) A co do obsady jakby zmienić skalary na  Gurami Mozaikowe ? I jak z obsada nr.3 ? Bez zastrzeżeń ?

Edited by Coolidge

Kirystki wymagają piasku ze względów takich, że tak samo jak pielęgnice przesiewają piasek między skrzelami (wychodzi im to na zdrowie :) ). Jest to ich naturalne zachowanie, a chyba chodzi Ci o to aby ryby czuły się w Twoim akwa jak najlepiej.