Adrian Anioł Posted May 1, 2014 Share Posted May 1, 2014 Witam. Mam pytanie. Czy jeśli dam piach do akwa to rośliny będzie można sadzi? Mianowicie te: kryptokoryny anubiasy mech javajski I czy piach podpasuje tym rybom?: gupik danio perłowe [razbora galaxy] zmienniak plamiasty [platka] ślimak helenki I jak odmulać żeby nie wciągać tego piachu? Z góry dzięki. Adrian Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 1, 2014 Share Posted May 1, 2014 Rośliny bedą rosnąć, a rybOM nie będzie przeszkadzać na pewno. Wrzucaj śmiało piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek94 Posted May 1, 2014 Share Posted May 1, 2014 Podczepię się pod temat jak to dziadostwo odmulać ... Może na tym forum mnie przekonacie do piachu ^.^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 1, 2014 Share Posted May 1, 2014 Ja używam cudeńka z takiego zestawu (tylko te żółte sitko zdjąłem):http://allegro.pl/zestaw-skrobak-do-szyb-odmulacz-z-pompka-szczypce-i4171092555.htmlZbieram syfek z powierzchni, czasem trochę grzebnę. A że trochę piachu przy okazji się zbierze... no cóż, nie kosztuje on majątku więc jak już go dużo wybierzemy możemy uzupełnić (ewentualnie płukać ten odessany i z powrotem do akwa). A kryptokoryny ładnie rosną (tylko dobrze coś im pod korzeń wrzucić - jakąś kulkę gliniano-torfową albo tabletkę nawozową). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted May 2, 2014 Share Posted May 2, 2014 Mam w dwóch zbiornikach kryptokoryny rosnące na jałowym piasku (pochodzą z 4 różnych źródeł). Mają się bardzo dobrze Ale oczywiście nie zaszkodzi pomyśleć o kulkach g-t/ ziemi/ nawożeniu. Co do odmulania to nie wypowiem się, bo tego nie robię, ale sposób Ahr jest jak najbardziej wart uwagi. Kilka tutejszych zbiorników z zielem rosnącym na piasku, np: Akwarium Sławka121: Akwarium Ahr: Akwarium Limaka86: Moja szklanka (kryptokoryny na jałowym piasku) : 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts