werbeson33 Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Witam Was,drodzy forumowicze.Od wielu wielu tygodni zbieram informacje z różnych "źródeł" odnośnie zakładania akwarium(...),jednak chciałem zapytać Was - doświadczonych już osób, ponieważ pomimo wszystko istnieje ryzyko,że coś jednak źle zrozumiałem. No dobrze, to ja teraz napiszę co mi,że tak powiem na sercu leży, jakie pytanie mnie dręczy.Otóż dopiero przymierzam się do założenia akwarium - a mianowicie do wyboru roślin ,a raczej rośliny - bardzo zachwyca mnie akwarystyczna "trawka". Moim celem stała się Eleocharis acicularis, poniważ źródła podają,że w uprawie jest ona łatwa ,a co ważniejsze "znosi" wodę miękką jak i twardą. Jednak pozostaje kwestia naświetlenia oraz dozowania CO2.I tutaj moje pytanie rozbija się na dwa podpunkty:1. Jestem świadomy,że moje naświetlenie jest poniżej normy ale.. (...)Zakupiłem akwarium firmy diversa, w pokrywie znajdziemy: 2x18W 1. ( 60cm 24" -> 6000Kelvin) 2. (60cm 24" 4900 Plant Color - odcień różu) Akwarium mam 112 l (dokładniej : 80x35x40) , co daje mi przelicznik 36:112 = 0,32 wiązki(?) światła na litr.(zakładam,że zapotrzebowanie 10-12h dziennie)Pytanko: Widzicie sens? co mógłbym zrobić?Bardzo mi zalezy na takim trawniczku,czy naprawdę pozostaje mi tylko mech? 2. Pytanko: jeśli dobrze rozumiem, tabela przedstawia wymagania dotyczące dozowania CO2 , będącym niezbędnym składnikiem dla roślin. tabelka ze stronki: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/download/file.php?id=14885 Czy "wystarczy" ta owa kontrola ph ,jak i kh , w takiej dogonej pozycji,aby pokryć wymagania roślin ?Wiem,że jest to trudna sprawa, zarówno jak i zakładanie trawnika,ale,jak już podkreśliłem,ze tak bardzo chciałbym go mieć.. (w domu posiadam tzw wodę kranową , o nast param: Kh(twardość węglanowa) - 0 ; Ph 6,4 - 6,8 (potrzebuje dokładniejszych odczytów, jednak operuję paskami); dGH(twardość całkowita) więcej niż > 12.To chyba wszystko, napiszcie co myślicie , w końcu chciałbym sobie założyć te akwarium heh, wszyscy się wokół pytają ,jak tam jak tam ,a ja że akwa jeszcze w pudle.. życzę wszystkim miłej majóweczki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts