Jump to content

Nowe 200l!

d0N
 Share

Recommended Posts

Witam,

Proszę o jakąś propozycje do obsady 200l baniak.

Wymiary akwa 100x40x50.

Tylna ściana czarna folia.

Podłoże: biały piasek

Płaskie kamienie lub takie jak na załączonym zdjęciu

Filtr Fluval 403 i dodatkowo wewnętrzny.

Przybliżone parametry wody z kranu:

pH 7,5

twardość w molach 2,78 i w stopniach niemieckich 15.

Załączam zdjęcie przykładowego akwarium jakie chciałbym stworzyć.

Chciałbym żeby ryby były widoczne w akwarium i żeby dobrze się prezentowały;)

Może to być tanganika lub malawi, tylko prosiłbym o jakieś konkrety do mojego baniaka;)

Dzięki za wszystkie sugiestie!

akwarium_optiwhite_realizacja1.jpg

Edited by d0N

Jeśli Tanganika to przydałoby się podnieść pH. Co do obsady - poczytaj o Neolamprologus Brichardi, świetne rybki. Dobrana para tworzy wielopokoleniową rodzinę. Do 200l proponowałbym 1 parę, która z czasem zarybi Ci zbiornik. Sąsiedzi raczej nie mile widziani. Sam zabieram się za hodowlę tego gatunku. Przeczytałem mnóstwo materiału na temat Brichardi, widziałem jak w jednych akwariach żyją w zgodzie z Frontosami, Brevisami, w innych wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że nie da się przewidzieć jak zachowają się rybki, jednak nie ryzykowałbym akwa wielogatunkowego z Brichardi.

Z tanganiki bardzo podobają mi się Tropheusy, tylko kwestia ile tego mogę wpuścić do 200l i czy coś na no dno tego czy jakiegoś zjadacza glonów? Czy mieć tylko tropheusy i nie robić kaszany w awka?

Wydaje mi się, że nie ma typowych wyjadaczy glonów w Tanganice typu otosek. Rybki same potrafią "zeskrobać" algi z kamieni, jeśli takowe wyrosną. Co do Tropheusów - powinno się trzymać conajmniej kilka sztuk (nie 1 parkę, jak w przypadku np. Brichardi) i wydaje mi się, że taka 2-setka to troszkę za mało. Rybki rosną nie małe (~15cm), są ruchliwe i wymagają przede wszystkim długiego zbiornika.

To kiszka bo wpadły mi w oko, ponieważ świetnie się prezentują, te różne ubarwienie robi wrażenie.

Inne rybki z tanganiki nie zwróciły mojej uwagi jakoś specjalnie ale pewnie wszystkich nie widziałem;)
A z Malawi co by się sprawdziło na długości 100cm?

Edited by d0N