d0N Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 (edited) Witam, Proszę o jakąś propozycje do obsady 200l baniak. Wymiary akwa 100x40x50. Tylna ściana czarna folia. Podłoże: biały piasek Płaskie kamienie lub takie jak na załączonym zdjęciu Filtr Fluval 403 i dodatkowo wewnętrzny. Przybliżone parametry wody z kranu: pH 7,5 twardość w molach 2,78 i w stopniach niemieckich 15. Załączam zdjęcie przykładowego akwarium jakie chciałbym stworzyć. Chciałbym żeby ryby były widoczne w akwarium i żeby dobrze się prezentowały;) Może to być tanganika lub malawi, tylko prosiłbym o jakieś konkrety do mojego baniaka;) Dzięki za wszystkie sugiestie! Edited April 29, 2014 by d0N Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brt Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Jeśli Tanganika to przydałoby się podnieść pH. Co do obsady - poczytaj o Neolamprologus Brichardi, świetne rybki. Dobrana para tworzy wielopokoleniową rodzinę. Do 200l proponowałbym 1 parę, która z czasem zarybi Ci zbiornik. Sąsiedzi raczej nie mile widziani. Sam zabieram się za hodowlę tego gatunku. Przeczytałem mnóstwo materiału na temat Brichardi, widziałem jak w jednych akwariach żyją w zgodzie z Frontosami, Brevisami, w innych wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że nie da się przewidzieć jak zachowają się rybki, jednak nie ryzykowałbym akwa wielogatunkowego z Brichardi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d0N Posted April 29, 2014 Author Share Posted April 29, 2014 Z tanganiki bardzo podobają mi się Tropheusy, tylko kwestia ile tego mogę wpuścić do 200l i czy coś na no dno tego czy jakiegoś zjadacza glonów? Czy mieć tylko tropheusy i nie robić kaszany w awka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brt Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Wydaje mi się, że nie ma typowych wyjadaczy glonów w Tanganice typu otosek. Rybki same potrafią "zeskrobać" algi z kamieni, jeśli takowe wyrosną. Co do Tropheusów - powinno się trzymać conajmniej kilka sztuk (nie 1 parkę, jak w przypadku np. Brichardi) i wydaje mi się, że taka 2-setka to troszkę za mało. Rybki rosną nie małe (~15cm), są ruchliwe i wymagają przede wszystkim długiego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Tropheusy same w sobie są roślinożercami.A 100cm to zdecydowanie za krótki dla nich zbiornik. To duże i stadne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d0N Posted April 29, 2014 Author Share Posted April 29, 2014 (edited) To kiszka bo wpadły mi w oko, ponieważ świetnie się prezentują, te różne ubarwienie robi wrażenie. Inne rybki z tanganiki nie zwróciły mojej uwagi jakoś specjalnie ale pewnie wszystkich nie widziałem;)A z Malawi co by się sprawdziło na długości 100cm? Edited April 29, 2014 by d0N Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Mbuna- mniejsze gatunki typu Saulosi/ Rdzawy.Albo pomyśl o Haplochromis z J. Wiktorii- te ryby są piękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d0N Posted April 30, 2014 Author Share Posted April 30, 2014 Haplochromis są idealne, tylko nigdy nie widziałem ich w żadnym sklepie akwarystycznym pewnie będzie problem je znaleźć. Dzięki za wszystkie sugestie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts