Yogrand Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 Witam, chciałbym dowiedzieć się z jakiego powodu mam mętną wodę w akwarium oraz jak mogę to usunąć. Dane techniczne: oświetlenie: 2 x 39W filtracja: jbl e901 grzałka: Atman 200W podłoże: żwirek 1-3 mm a pod to substrat TerrDrakon 500g Obsada: Gurami mozaikowy x 4 Tęczanka neonowa x 2 Gurami całujące x 2 Kiryski x 3 Ostatnie pomiary: NH4 <0,5 NO2 0 NO3 40 P 0,4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 Ostatnie pomiary: NH4 <0,5 Kiedy akwa założone, dojrzało? filtracja: jbl e901 Co w nim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yogrand Posted April 29, 2014 Author Share Posted April 29, 2014 (edited) Akwarium zostało założone 12.04.2014. W filtrze od dołu ceramika przykryta gąbką, zeolit wata i gąbka, JBL micromec, gąbka. Chciałbym jeszcze dodać, że woda jest mętna, ale nie aż tak bardzo, a przy podmianach (tygodniowo 20%) w wiadrze widać ją zielonkawą. Jutro dam zdjęcia. Edited April 29, 2014 by Yogrand Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter1975 Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Chciałbym jeszcze dodać, że woda jest mętna, ale nie aż tak bardzo, a przy podmianach (tygodniowo 20%) w wiadrze widać ją zielonkawą. Może masz coś co ja kiedyś wyhaczyłem . W wodzie rozwinęły mi się glony (nie wiem co to było ale objaw był podobny) ograniczenie oświetlenia do minimum po tygodniu pomogło. Jak dokładnie obejrzałem wodę były takie małe zielone nitki (ciężko widoczne bez powiększenia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Akwarium zostało założone 12.04.2014. Zbyt krótki okres czasu aby mówić o dojrzałym zbiorniku. Zmętnienie wody to normalny objaw dojrzewającego akwarium, tym bardziej że masz je już zarybione . Pozbądź się z filtra Zeolitu, wymień na ceramikę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yogrand Posted May 3, 2014 Author Share Posted May 3, 2014 Dziękuje za wszystkie rady udzielone przez was, zastosuje się do nich. A tymczasem proszę moderatora o zamknięcie tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 3, 2014 Share Posted May 3, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts