ReevengeR Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 (edited) Siemanko , niedługo planuje zakup paletek . Mam kilka pytań co do nich : Czy akwarium 120długości x 60 szerokości x 40 wysokości może być ? Czy lepiej 120x50x50 ? Woda : jakie wymagania co do wody , w kranie mam coś takiego http://www.pewik.gdynia.pl/wp-content/uploads/2011/07/Tabela-nr-1.png Mieszkam na Oksywiu , co bym potrzebował aby utrzymać jakość wody na dobrym poziomie , czy filtr ro będzie tu niezbędny ? Twardość ogólna to w stopniach niemieckich 12 Edited April 27, 2014 by ReevengeR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Nie miałem osobiście nigdy paletek ale kiedyś pomagałem koledze przy zakładaniu zbiornika pod dyski i mogę ze swej strony powiedzieć, że bez filtra RO się nie obejdzie. Twoje parametry wody nie pozwalają na hodowlę paletek w odpowiednich warunkach. Jedynie Symphysodon Haraldi może dać radę przy około 7 Ph ale i tak twardość wody powinna być bardzo niska, coś pomiędzy 0-4 n. Dla pozostałych dysków z tego co wiem trzeba mieć dużo niższe Ph oscylujące nawet w okolicach 3,5-5 Ph i twardościach niemal zerowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 Czy akwarium 120długości x 60 szerokości x 40 wysokości może być ? Czy lepiej 120x50x50 ? Im wyższe tym lepsze, ja mam 53 cm. Do tego proponuje jeszcze mikroskop (cena może jednej ryby ale może uratować wszystkie), sterylniak 100 L. Woda tak jak Lesiu681 napisał, więc niestety bez RO się nie obejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReevengeR Posted April 28, 2014 Author Share Posted April 28, 2014 (edited) Czyli lepiej 120x50x50 , a co do wody to jak bym obniżył ph do 6,5 lub 6,2 ? A i jeszcze pytanko , jak oceniacie te paletki ? : http://olx.pl/oferta/paletki-sprzedam-CID103-ID5JTA9.html#c108a3ab2f warto ? , mogę kupić 5szt za 100zł te z 4 obrazka . Czy według Was nie wyglądają na chore ? Edited April 28, 2014 by ReevengeR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 jak bym obniżył ph do 6,5 lub 6,2 ? To już by nie było źle... Co do paletek to myślę, że wolne od życia wewnętrznego nie są trochę dziwny kształt i duże oko (przynajmniej u jednej), ale to dopiero mikroskop Ci prawdę powie. Jeżeli byś je kupił "do nauki" to warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReevengeR Posted April 29, 2014 Author Share Posted April 29, 2014 (edited) No wiadomo że do nauki bo to byłby moje 1 paletki najbardziej podoba mi się ta 3 od góry , licząc tą w głębi na 3 zdj tylko trochę dziwną ma płetwę Edited April 29, 2014 by ReevengeR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts