Pstry93 Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Witam. W moim akwarium które dojrzało , marnieją rośliny. Nic się nie polepsza a jedynie pogarsza. Zastanawiam się czy to może być wina tego iż jako podłoże zastosowałem : - Piasek kwarcowy około 3-4 cm , granulacja od 0,1-0,5. - Żwirek , takie malutkie kamyczki , z gładkimi krawędziami. - Bazalt , jeden worek. Piasek jest na samym dole , jak pisałem jest go 3-4 cm , a na nim znajduje się bazalt zmieszany ze żwirkiem. Czy podłoże jest źle ułożone i jaka konfiguracja była by lepsza albo jaki rodzaj podłoża ? Brak nawozów i CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Brak nawozów i CO2. Nie dając roślinom "papu", czego innego można się spodziewać? Ile potrafisz wytrzymać bez jedzenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Mało informacji na temat akwa. Podaj więcej szczegolow (oświetlenie, temp, jakie rośliny itp). Przeczytaj jak zakładać temat taki jak ten. Na pierwszy rzut oka (chociaż to tylko domysły) jest to brak nawozenia. W wodzie jest już mało mikro/makroelementów. Ale jak już napisałem zbyt mało info na temat akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pstry93 Posted April 25, 2014 Author Share Posted April 25, 2014 Akwarium 112L i tak : oświetlenie - 36W/L. temperatura - 24C rośliny - Vallisneria asiatica, Kabomby , Moczarki, Echinodorusa, Ludwigie i Micranthemum umbrosum. I jeśli chodzi o nawożenie , to czy np. kulki gliniano-torfowe wystarcza ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Oświetlenia masz wystarczająco dla roślin cieniolubnych, pod warunkiem, że masz odpowiednią barwę. Marnieją rośliny bo w podłożu nic nie masz... kulki na pewno by coś pomogły dla roślin z rozwiniętym systemem korzeniowym, ale przydało by się, też coś wlać do słupa wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pstry93 Posted April 26, 2014 Author Share Posted April 26, 2014 Barwa jest 6500K w obu świetlówkach. I czy ziemia jako podłoże by coś dała oraz co wlać do słupa wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 Przeczytaj, to ci wyjaśni http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html http://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 Podłoże jest fatalnie "skonstruowane". Jest jałowe, nawet jeśli powciskasz w nie kulki, kapsułki lub pałeczki to musisz liczyć się ze strefami beztlenowymi, które mogą powstać w tym podłożu. Piasek w akwarium roślinnym nie jest dobrym pomysłem. Cyrkulacja wody jest w nim prawie niemożliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 Przepraszam, że pytam. Może ja jestem jakiś głupi czy coś, ale czegoś nie rozumiem. Po jakiego grzyba dawać piach pod spód, a żwir na wierzch? Ni to ryb dennych nie można trzymać, ni pielęgniczek... Mógłby mi to ktoś wyjaścić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 Jedynym minusem tego podłoża jest tylko ten bazalt, z pewnością wygląda to mocno nienaturalnie. Rośliny nie rosną bo nie mają co "jeść", brakuje im podstawowego budulca - węgla, oraz mikro i makroelementów. Piasek w akwarium roślinnym nie jest dobrym pomysłem Pozwól, że zacytuję sam siebie: O strefach beztlenowych słyszał każdy. Każdy ma też znajomego, którego znajomy chciał cofnąć licznik w aucie i jak go odkręcił to pod spodem znalazł kartkę... Ja osobiście nie znam nikogo komu by ten mityczny wybuch metanu (czy tam czego innego) w ułamku sekundy wybił całą obsadę. Mam za to piach w akwarium i roślinki go lubią. Żeby nie być gołosłownym: http://forum.superakwarium.pl/topic/41530-112-ruchome-piaski/ http://forum.superakwarium.pl/topic/38429-25-miała-być-azja/?p=425315 Z innych akwariów na piasku to np: http://forum.superakwarium.pl/topic/41051-96l-luniakowa-szklanka/ że nie wspomnę o http://forum.superakwarium.pl/topic/38689-600l-krewetkarium/?p=432302 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łobuzio Posted April 28, 2014 Share Posted April 28, 2014 Tak jak pisali wyżej koledzy, masz jałowe podłoże, z czasem to się zmieni, jednak i tak ilość składników organicznych będzie niewystarczająca dla większej ilości trochę bardziej wymagających roślin. Jeśli nie chcesz się narazie bawić w wymianę podłoże, proponuje kulki nawozowe wtykane pod korzenie roślin. Mnie kilka razy pomogły ocalić moje krzaczki. Te co u mnie zadziałały możesz kupić tutaj . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shudeck Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 Witam U mnie jest podobnie, praktycznie odkąd założyłem akwa jakies 8 miesięcy temu mam problem z roślinami. Ledwo rosną, brązowieją, czy nawet poprostu sie rozpadają. Próbowałem różnych gatunków, niestety zawsze kończy się to śmietnikiem. Nawożę TETRA PlantaMin. Oświetlenie działa 12h na dobę, podłoże to piasek i żwirek. Zaczynam już myśleć o całkowitej rezygnacji z roślin, na recz kamieni, ale akwa bez roślin to jednak nie ten efekt. Jakie jeszcze mogą być przyczyny, jedyne co mi przychodzi do głowy to CO2 ale nie mam ich zbyt dużo, więc czy jest to konieczne ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 24, 2014 Share Posted May 24, 2014 (edited) Nawożę TETRA PlantaMin Czyli brakuje Ci Makro. Oświetlenie działa 12h na dobę Zmniejsz do 10h. Jakie jeszcze mogą być przyczyny, jedyne co mi przychodzi do głowy to CO2 ale nie mam ich zbyt dużo, więc czy jest to konieczne ?? Masz niedużo CO2, czy roślin ? Jakie jest oświetlenie-moc i barwa ? Jakie rośliny ? Jaka obsada? Jakie akwarium ? Jakie podmiany ? Jakie karmienie ryb ? Edited May 24, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts