Jump to content

Marniejące rośliny a podłoże ?

Pstry93
 Share

Recommended Posts

Witam. 

W moim akwarium które dojrzało , marnieją rośliny. Nic się nie polepsza a jedynie pogarsza. Zastanawiam się czy to może być wina tego iż jako podłoże zastosowałem : 

- Piasek kwarcowy około 3-4 cm , granulacja od 0,1-0,5.

- Żwirek , takie malutkie kamyczki , z gładkimi krawędziami.

- Bazalt , jeden worek. 

Piasek jest na samym dole , jak pisałem jest go 3-4 cm , a na nim znajduje się bazalt zmieszany ze żwirkiem. 

Czy podłoże jest źle ułożone i jaka konfiguracja była by lepsza albo jaki rodzaj podłoża ?

Brak nawozów i CO2.

Mało informacji na temat akwa. Podaj więcej szczegolow (oświetlenie, temp, jakie rośliny itp). Przeczytaj jak zakładać temat taki jak ten. Na pierwszy rzut oka (chociaż to tylko domysły) jest to brak nawozenia. W wodzie jest już mało mikro/makroelementów. Ale jak już napisałem zbyt mało info na temat akwa.

Akwarium 112L i tak : 

oświetlenie - 36W/L.

temperatura - 24C

rośliny - Vallisneria asiatica, Kabomby , Moczarki, Echinodorusa, Ludwigie i Micranthemum umbrosum.

I jeśli chodzi o nawożenie , to czy np. kulki gliniano-torfowe wystarcza ? 

Oświetlenia masz wystarczająco dla roślin cieniolubnych, pod warunkiem, że masz odpowiednią barwę.

Marnieją rośliny bo w podłożu nic nie masz... kulki na pewno by coś pomogły dla roślin z rozwiniętym systemem korzeniowym, ale przydało by się, też coś wlać do słupa wody.

Podłoże jest fatalnie "skonstruowane". Jest jałowe, nawet jeśli powciskasz w nie kulki, kapsułki lub pałeczki to musisz liczyć się ze strefami beztlenowymi, które mogą powstać w tym podłożu. Piasek w akwarium roślinnym nie jest dobrym pomysłem. Cyrkulacja wody jest w nim prawie niemożliwa.

Jedynym minusem tego podłoża jest tylko ten bazalt, z pewnością wygląda to mocno nienaturalnie.

Rośliny nie rosną bo nie mają co "jeść", brakuje im podstawowego budulca - węgla, oraz mikro i makroelementów.

Piasek w akwarium roślinnym nie jest dobrym pomysłem

Pozwól, że zacytuję sam siebie:

O strefach beztlenowych słyszał każdy. Każdy ma też znajomego, którego znajomy chciał cofnąć licznik w aucie i jak go odkręcił to pod spodem znalazł kartkę... :D Ja osobiście nie znam nikogo komu by ten mityczny wybuch metanu (czy tam czego innego) w ułamku sekundy wybił całą obsadę. Mam za to piach w akwarium i roślinki go lubią. :D

Żeby nie być gołosłownym:

http://forum.superakwarium.pl/topic/41530-112-ruchome-piaski/

http://forum.superakwarium.pl/topic/38429-25-miała-być-azja/?p=425315

Z innych akwariów na piasku to np:

http://forum.superakwarium.pl/topic/41051-96l-luniakowa-szklanka/

że nie wspomnę o

http://forum.superakwarium.pl/topic/38689-600l-krewetkarium/?p=432302

• Like 3

Tak jak pisali wyżej koledzy, masz jałowe podłoże, z czasem to się zmieni, jednak i tak ilość składników organicznych będzie niewystarczająca dla większej ilości trochę bardziej wymagających roślin. Jeśli nie chcesz się narazie bawić w wymianę podłoże, proponuje kulki nawozowe wtykane pod korzenie roślin. Mnie kilka razy pomogły ocalić moje krzaczki. Te co u mnie zadziałały możesz kupić tutaj .

• 4 weeks later...

Witam

U mnie jest podobnie, praktycznie odkąd założyłem akwa jakies 8 miesięcy temu mam problem z roślinami. Ledwo rosną, brązowieją, czy nawet poprostu sie rozpadają. Próbowałem różnych gatunków, niestety zawsze kończy się to śmietnikiem. Nawożę TETRA PlantaMin. Oświetlenie działa 12h na dobę, podłoże to piasek i żwirek. Zaczynam już myśleć o całkowitej rezygnacji z roślin, na recz kamieni, ale akwa bez roślin to jednak nie ten efekt.

Jakie jeszcze mogą być przyczyny, jedyne co mi przychodzi do głowy to CO2 ale nie mam ich zbyt dużo, więc czy jest to konieczne ??

Nawożę TETRA PlantaMin

Czyli brakuje Ci Makro.

Oświetlenie działa 12h na dobę

Zmniejsz do 10h.

Jakie jeszcze mogą być przyczyny, jedyne co mi przychodzi do głowy to CO2 ale nie mam ich zbyt dużo, więc czy jest to konieczne ??

Masz niedużo CO2, czy roślin ?

Jakie jest oświetlenie-moc i barwa ?

Jakie rośliny ?

Jaka obsada?

Jakie akwarium ?

Jakie podmiany ?

Jakie karmienie ryb ?

Edited by Sławek121