Jump to content

Problem z roślinnością i glonami

ravvolny
 Share

Recommended Posts

Witam

Prośba o pomoc

Dłuższy czas walczę ze zbiciem pH. I niestety nieskutecznie.

Zbiornik 300 litrów, odkupiony z osprzętem około rok temu. Na zdjęciach zbiornik zaraz po zakupie. Obecnie rośliny wyglądają dużo gorzej. Co wiem, opiszę.

1. Dwa filtry zewnętrze: Fluval 405 i Fluval 205, wkład ceramiczny i drobne kamyki.

2. Podłoże firmy Ada około 50 litrów

3. Butla CO2 włączana codziennie na ok. 8 godzin

4. Korzeń firmy NATURE RED MOOR WOOD

5. Dwie belki oświetleniowe Firmy Hagen 2*54W – 122 cm, łacznie 4 neonówki świecą przez 8 godz dziennie

6. Rośliny kryptokorya i tydzień temu dokupilem kabombę. Kryptokoryna jest w zbiorniku od poprzedniego wlaściciela i ostatnio bardzo mocno zmarniala

7. W zbiorniku pojawły się glony (krasnorosty)

8. Wodę podmieniam raz w tygodniu, około 40 litrów.

9. Parametry z testów wody:

Fe - 0,1 (dadaję żelazo, bo było 0 i widać delikatną poprawę kondycji rośli, ale to delikatną)

PO4 - 2,0

No3 - 15

pH - 7,8 - i tego nie moge niczym zbić, zużyłem już cały Discus Buffer firmy Seachem 250g i nic.

K - 20

gH - 19

kh - 7

10. Ostatnio stosowalem wymieniony wyżej Discus Buffer i nawóz Symfonia, Żelazo, Potas, Mikro i Makro. Przy podmianach wody stosuję aqua safe, i wlewam po odstaniu kranówy z Aqua safem po ok 10 minutach (może za szybko). Nie wiem, jak jest z bakteriami, bo nie dolewałem ich przez około 2 miesiące.
11. Nie używam lapmy UV
12. odmulanie i oczyszczanie dna robię przy każdorazowej podmianie wody. Spuszczam wodę zasysając z podłoża zanieczyszczenia. Ze względu na lekkośc podłoża stosuję "odkurzacz" ale bez brzęczyka tylko zasysający wodę z kratką, tak aby nie zabierał podłoża z akwa. Podmiany raz w tygodniu.
13. grzałka z termostatem jest. temp 27 stopni.
14. Obsada:

4 paletki

3 glonojady w tym jeden gibiceps

4 świetliki kongolańskie

2 guraminy

3 bustrzyki red

2 kiryski sterbuy

2 babki

10 neonów czerwonych

10 neonów Innesa

3 rozbory klinowe

3 otocynklusy

4 kretetki (było ok. 10, ale zniknęły)

2 sumy rekinie (około 10 cm)

i jeszcze kilka od poprzedniego właściciela drobnych ryb wielkości neonków (około 20 szt.)
14. Podłoże grubości około 8 cm.
15. filtry pracują 24h/dobę. Opisane wyżej.
16. Ryby karmię codziennie z wyjątkiem niedzieli (post :) )

Największym zmartwieniem jest dla mnie bardzo słaba kondycja cryptocoryny. Zajmuje ona powierzchnie około 1/2 dna akwarium i bardzo bardzo się osłabiła w ciągu ostatnich 2 miesięcy. Praktycznie każdy liśc posiada brązowe przebarwienia. Do tego pojawiły się ciemno szare, czarne, ciemnobrązowe mechowate kulki na korzeniu, zwałacza w miejscy napowierzania wody brzęczykiem. Zaczynają z nich wyrastać glony w kształcie nitek. Na rożlinach na obrzerzach liści też zauważylem krasnorosty, ale po interwencji algen stop widze że się zmniejszyły. Największa walka trwa z pH. za nic w świecie nie mogę go obniżyć do poziomu chociażby 7.0.

proszę o pomoc!!!

post-20913-0-94032300-1398285572_thumb.jpg

post-20913-0-40931800-1398285793_thumb.jpg

post-20913-0-82845800-1398285870_thumb.jpg

Jestem jeszcze laikiem ale początkowo też miałem ten problem teraz podmianę wody robię z domieszką wody z deminarelizowanej i pomogło na wszystkie parametry a PH spadło najbardziej początkowo za bardzo :).

Tak więc proponuję podmianę wody ale zamias kranówki daj 40l wody zdeminarelizowanej czyli 8 baniek po 5l ( dostępne w każdy hipermarkecie ) .

Edited by PaBBlo82

Dwa filtry zewnętrze: Fluval 405 i Fluval 205, wkład ceramiczny i drobne kamyki.

Ceramika i kamyki do sprawdzenia czy czasami nie one są winowajcami. Filtrację u siebie mam taką samą, jest ok.

Dwie belki oświetleniowe Firmy Hagen 2*54W – 122 cm, łacznie 4 neonówki świecą przez 8 godz dziennie

Te ryby co masz nie nadają się do takiego solarium.... Moje paletki na taki litraż mają 60 W...

Wodę podmieniam raz w tygodniu, około 40 litrów.

Wody powinieneś podmieniać około 80-70 litrów. Wodę o jakich parametrach używasz do podmian?

pH - 7,8 - i tego nie moge niczym zbić, zużyłem już cały Discus Buffer firmy Seachem 250g i nic.

Przy takich twardościach to się nie dziwie, mogło po tej buteleczce ewentualnie pójść delikatnie tylko KH w dół...

świetliki kongolańskie

Świecik... zresztą połowe nazw masz pomieszane.

zwałacza w miejscy napowierzania wody brzęczykiem

Takim czymś wybijasz CO2 z wody. Dodatkowo przy takim mocnym świetle potrzebne jest pełne nawożenie.

Przeczytaj ten temat dużo Ci to rozjaśni:

http://forum.superakwarium.pl/topic/29107-nawo%C5%BCenie-ro%C5%9Blin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna/

Na rożlinach na obrzerzach liści też zauważylem krasnorosty

Wina małych podmian.

Największa walka trwa z pH. za nic w świecie nie mogę go obniżyć do poziomu chociażby 7.0.

Jeżeli coś Ci zatwardza to tu jest wina, jeżeli masz taką wodę w kranie, której użyszwasz do podmian to jedynym rozsądnym wyjściem jest zakup filtra RO.

http://forum.superakwarium.pl/topic/43761-filtr-ro-ma%C5%82y-poradnik/

zamias kranówki daj 40l wody zdeminarelizowanej czyli 8 baniek po 5l ( dostępne w każdy hipermarkecie ) .

Latanie co tydzień do sklepu po 80-70 L takiej wody (bo 40 to za mało na ten litraż) mija się z celem i to wywalanie kasy w błoto.

Aktualne zdjęcia akwa, roślin i glonów.

Ceramika i kamyki do sprawdzenia czy czasami nie one są winowajcami. Filtrację u siebie mam taką samą, jest ok.
Jak je sprawdzić? Wymienić na nowe?

Te ryby co masz nie nadają się do takiego solarium.... Moje paletki na taki litraż mają 60 W...
Wyłączyć jedną belkę z dwiema neonowkami albo włączać raz jedną raz drugą?

Wody powinieneś podmieniać około 80-70 litrów. Wodę o jakich parametrach używasz do podmian?
Już się zastosowałem i podmieniłem wlaśnie 80 litrów. Zdjęcia z niepełnego jeszcze baniaka.

Przy takich twardościach to się nie dziwie, mogło po tej buteleczce ewentualnie pójść delikatnie tylko KH w dół...
KH cały czas na poziomie 7 - 8 stopni.

Takim czymś wybijasz CO2 z wody
wyłączyć brzęczyk? Sam ruch tafli wody wystarczy? Brzeczyk uruchamiać tylko przy wysokich temperaturach?

post-20913-0-31514200-1398804724_thumb.jpg

post-20913-0-96880100-1398804725_thumb.jpg

post-20913-0-10713800-1398804728_thumb.jpg

post-20913-0-28941200-1398804729_thumb.jpg

post-20913-0-41675900-1398804731_thumb.jpg

post-20913-0-59788900-1398804732_thumb.jpg

Jak je sprawdzić? Wymienić na nowe?

Octem, kwasem (nie powinno nic się pienić, syczeć), wrzucasz do wody destylowanej/demineralizowanej i po 48 h sprawdzasz twardości, jak sie podniosą to znaczy, że zatwardzają.

Wyłączyć jedną belkę z dwiema neonowkami albo włączać raz jedną raz drugą?

Wyłącz jedną, tą co świeci ustaw na środku.

wyłączyć brzęczyk? Sam ruch tafli wody wystarczy? Brzeczyk uruchamiać tylko przy wysokich temperaturach?

Wyłączyć, ruch tafli wystarczy, uruchamiać jak zobaczysz, że ryby pływają przy tafli i łapią powietrze.

Piękne krasnale masz głównie z powodu bardzo małych i nie regularnych podmian, jak jesteś w posiadaniu carbo to potrójna dawka niż ta którą zaleca producent.

Krasnale pierwsza klasa, chyba bym się zapłakał gdyby mi się tak stało :D

Ja bym podmieniał raz w tygodniu 30% RO, przygasił światło na kilka dni, zbiornik przykrył żeby światło nie dochodziło, po kilku dniach obserwował co się dzieje, 2-3 dni rybom też się nic nie stanie.

Ew. jeśli dysponujesz funduszami na alledrogo jest naprawdę dobry środek na gloniska F.K.D.

No i relacja z tego co się dzieje tutaj...

Cześć

Przystapiłem dziś ostro do akcji po powrocie z majówki.

Na weekend wyłączyłem jedną belkę oświetleniową, zasłoniłem rolety w pokuje, tak, że praktycznie cały czas był mrok w pomieszczeniu. Na pierwszy rzut oka widać że pierwsza porcja Algenstop zaczęła działać. Liscie zrobiły się intensywniej zielone. Glony na szybach zginęły, zostały jedynie w streie beztlenowej.

Sprawdziem dziś większy filtr i troszkę go zmodyfikowałem. Mapet, dzięki za podpowiedź, ale na szczęście nic nie syczało na ceramice po polaniu octem. Ceramikę opłukalem delikatnie w wodzie z filtra. Pozostawiłem 2 kosze z ceramiką. Trzeci wymieniłem wkład na AlgenAwayFilter oraz na Matrixa. czwarty uzupełniłem watą Sery. Opłukałem gąbki w tej samej wodzie i zamieściłem na niej glony w żelu (8 dużych kropel).

Podmieniłem 60 litrów wody (niestety jeszcze kranówa z Aquasafem, ale juz zamówilem sobie w sklepie w Puławach 60L wody z RO).

Dolałem drugą porcje (75 ml) Algen Stop oraz 15 ml nawozu Pro Fito EasyLifa.

Zastanawiam się nad pomysłem redy1 z wyłączeniem świateł calkowicie i osłonięciem akwarium. Czytałem o takich poradach i zdawały egazmin. Widać u mnie też jedne belka z dwóch też pomoga jak na razie.

Poniżej fotki po podmianie i z obecnym oświetleniem.

post-20913-0-63006900-1399407056_thumb.jpg

post-20913-0-46279500-1399407058_thumb.jpg

post-20913-0-49497600-1399407061_thumb.jpg

post-20913-0-57527800-1399407064_thumb.jpg

Po kilku dniach włączylem światło :)

Rybki były bardzo zaspane. Źle zareagowały na noeonówkę. Ale wróciły już do życia :)

jeśli chodzi o glony to zginęły przy przedniej szybie ze strefy beztlenowej. Na korzeniach jednak krasnale siedzą dalej. Dużo mniejsze, ale są. Na liściach też zauważyłem poprawę. Klika liści jest czystych iświeżych.

Mimo pracy nad filtrem woda dalej ma prawie 7,8 pH.

Co dalej robić?

Wymienię jeszcze ceramikę i wkłady filtra drugieg na watę Sery. Nie chciałem robić dwóch filtrów jednocześnie.