Jump to content

Jak schłodzić akwarium?

ibrachim12
 Share

Recommended Posts

To urządzonko prawdę mówiąc na gorące letnie dni nie zda roli  bo jak pisało na aukcji  ze " schładza wodę o nawet 4 *c " pewnie coś schładza ale nie jestem przekonany do działania tego " cuda " kolega up napisał dobry patent tylko nie wiem co na to ryby jak z 20 * zrobi się 13 * :) ( jeśli chciałbyś takie  urządzenie jak w linku to możesz sam wykonać takie zaoszczędzając troszkę pieniędzy )

• 2 weeks later...

Kupujesz 1-2 wolnoobrotowe 120x120 wentylatory np. arctica ponieważ są bardzo ciche, do tego zwykły 12V zasilacz 500mA oraz odwrócone RT2 podłączasz to wszystko, oczywiście wentylatory w pokrywę montujesz. przy urządzeniu RT2 masz regulator temperatury - ustawiasz odpowiednią, a czujnik wkładasz do akwarium i wszystko gotowe.

Koszt z wysyłkami około 60zł. i troszkę własnej pracy, dla tych, co twierdzą, że to nie działa polecam poczytać o prawach fizyki...

W letnie upalne dni temperatura w pokoju dochodzi u mnie do 32C w akwarium około 30C

Z takim zestawikiem schodzę spokojnie do 24C-26C przy zbiorniku 160L więc w zupełności mi to wystarczy...

W starej książce akwarystycznej wydanej w 1957r znalazłem taki przepis na obniżenie temperatury wody w akwarium. Z góry mówię że sam tego przepisu nie sprawdzałem, a podaję go tutaj wyłacznie jako ciekawostkę. Być może kogoś to zainteresuje i bedzie chciał wypróbować ten sposób i podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Przepis jest taki: do bańki daje się 10 części wagowych wody, 7 saletry i 5 salmiaku. Bańke z tą mieszaniną należy zanurzyć w akwarium. Podobno mieszanina ta ma ochładzać wodę wakwarium.