ibrachim12 Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 (edited) Chciałbym schłodzić moje zimnowodne akwarium. Czy opłaca się kupować coś takiego? http://allegro.pl/modul-chlodzacy-z-2-wentylatorami-bukowno-i4137681839.html Czy to coś da? Chciałbym się zmieścić w 50zł. Polećcie mi coś. Edited April 23, 2014 by ibrachim12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Ja schładzam akwaria w następujący sposób: -Do plastikowej butelki 500ml wlewam wodę i zakręcam butlę . -Butelkę wkładam do mrozu. -Schładzacz gotowy! Teraz wrzucam butelkę z lodem do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fishu300 Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 To urządzonko prawdę mówiąc na gorące letnie dni nie zda roli bo jak pisało na aukcji ze " schładza wodę o nawet 4 *c " pewnie coś schładza ale nie jestem przekonany do działania tego " cuda " kolega up napisał dobry patent tylko nie wiem co na to ryby jak z 20 * zrobi się 13 * ( jeśli chciałbyś takie urządzenie jak w linku to możesz sam wykonać takie zaoszczędzając troszkę pieniędzy ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Porządne chłodziarki kosztują krocie.Do typowego akwarium zimnowodnego musisz pakować tyle lodu ile się da. Innego (lepszego lub równie efektywnego) sposobu nie znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredy1 Posted May 4, 2014 Share Posted May 4, 2014 Kupujesz 1-2 wolnoobrotowe 120x120 wentylatory np. arctica ponieważ są bardzo ciche, do tego zwykły 12V zasilacz 500mA oraz odwrócone RT2 podłączasz to wszystko, oczywiście wentylatory w pokrywę montujesz. przy urządzeniu RT2 masz regulator temperatury - ustawiasz odpowiednią, a czujnik wkładasz do akwarium i wszystko gotowe. Koszt z wysyłkami około 60zł. i troszkę własnej pracy, dla tych, co twierdzą, że to nie działa polecam poczytać o prawach fizyki... W letnie upalne dni temperatura w pokoju dochodzi u mnie do 32C w akwarium około 30C Z takim zestawikiem schodzę spokojnie do 24C-26C przy zbiorniku 160L więc w zupełności mi to wystarczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 W starej książce akwarystycznej wydanej w 1957r znalazłem taki przepis na obniżenie temperatury wody w akwarium. Z góry mówię że sam tego przepisu nie sprawdzałem, a podaję go tutaj wyłacznie jako ciekawostkę. Być może kogoś to zainteresuje i bedzie chciał wypróbować ten sposób i podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Przepis jest taki: do bańki daje się 10 części wagowych wody, 7 saletry i 5 salmiaku. Bańke z tą mieszaniną należy zanurzyć w akwarium. Podobno mieszanina ta ma ochładzać wodę wakwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts