Jump to content

Niebieska barwa świetlówki- nada się?

Bartoj
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam w mojej belce świetlówki T5: T5HO 54W AQUA BLUE i PHILIPS TL5 HO 54W

Po tych symbolach doszedłem, że AQUA BLUE to 12000K a TL5 to 6500K.

Niestety bądź stety ta AQUA jak sama nazwa wskazuje ma barwę niebieską, dość intensywną. Całość prezentuje się tak:

post-9324-0-29032900-1398263400_thumb.jpg

Czy takie barwy nadadzą się do akwarium słodkowodnego (170l, 120cm) z neonami czerwonymi, korzeniem, zielonymi roślinkami?

Pozdrawiam

Edited by Bartoj

No tak, niezbyt pięknie.

Czy mogę zamiast niej użyć świetlówki z Castoramy? Oczywiście o odpowiedniej barwie, będzie się ona czymś różnić od tej 'akwarystycznej'? Jaką możecie mi polecić?

Co do tej PHILIPS TL5 HO 54W to nie jestem pewien do końca co to jest za barwa- na świetlówce nie pisze. Doczytałem tam się jeszcze tylko AQUARELLE i Made In Holland.

PHILIPS TL5 HO 54W AQUARELLE - chyba nie ma czegoś takiego.

Czy mogę zamiast niej użyć świetlówki z Castoramy? Oczywiście o odpowiedniej barwie, będzie się ona czymś różnić od tej 'akwarystycznej'? Jaką możecie mi polecić?

Philips master 865 lub 965.

"Akwarystyczna" to tylko dodatek do nazwy, żeby wyciągnąć więcej kasy.

Philips Aquarele ma temperaturę barwową 10 000 K. Choć z posostały ch danych wynika, ze powinna być 889 a właściwie 789.

Do słodkowodnego akwarium raczej żadna z tych świetlówek nie będzie się nadawała. Jedynie w przypadku jako uzupełnienie do "normalnego" oświetlenia.