olxai Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 akwarium 120 l zbrojniki niebieskiey(2 duze samce 4 duze samice,ok 20-25 mlodych z własnej hodowli), 8 neonkow, 4 microrasbory, kilka gupików niedawno zaatakowały mnie glony nitki, stosuje od 2 dni Algen stop. 2 dni temu przy podmianie wody przed zastosowaniem algen stop zauwazylam u duzego samca napuchniety brzuch i dziwny pęcherz "wydostający się" z odbytu. nie specjalnie widze aby byl zainteresowany jedzeniem, wczoraj siedzial schowany w jaskini (jak zawsze) dzis siedzi za grzałka i filtrem karmione zazwyczaj płatkami i tabletkami, co jakis czas zielony groszek, marchewka, sporadtycznie wrozony wodzien orientuje sie ktos co to moze byc? jak probowac pomoc? ponizej foto Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Glonojad Ci padnie Miałem to samo tylko przy małych,prawdopodobnie jest to posocznica. I według mnie masz za małe akwarium na te ryby... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 To są minusy stosowania środków na glony. Twój glonojad ma małe szanse na przeżycie, nie wiem co możesz zrobić ale na pewno powinieneś go przenieść do innego zbiornika i przestać stosować ten środek. Życzę powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olxai Posted April 22, 2014 Author Share Posted April 22, 2014 To są minusy stosowania środków na glony. Twój glonojad ma małe szanse na przeżycie, nie wiem co możesz zrobić ale na pewno powinieneś go przenieść do innego zbiornika i przestać stosować ten środek. Życzę powodzenia. pecherz zauwazylam przed podaniem srodka wiec nie moze byc przyczyną. Glonojad Ci padnie Miałem to samo tylko przy małych,prawdopodobnie jest to posocznica. I według mnie masz za małe akwarium na te ryby... Kuba z czy to może być "zarażliwe" ? musze samca odizolować? zrobic cos z woda? zastosowac jakies srodki lecznicze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Na wszelki wypadek przenieś go żeby nie zaraził innych ryb,ale zbrojnik tak czy inaczej Ci padnie :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olxai Posted April 22, 2014 Author Share Posted April 22, 2014 czy moge zastosowac cos malo inwazyjnego aby zapobiec pojawieniu sie choroby u pozostałych zbrojników? drugi samiec ma spuchniety brzuszek i tez jakos mniej ruchliwy jest. reszta wyglada ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirysek Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Może tu coś znajdziesz: http://www.glonojad.ires.pl/choroby.htm http://www.zbrojniki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=32 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted April 26, 2014 Share Posted April 26, 2014 I jak z tym zbrojnikiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts