arkosw 2 Posted April 18, 2014 (edited) Witam. Jak mówi temat ( i dział w którym go zamieściłem) chcę was prosić o pomoc w dobraniu obsady do mojego "roślinniaka".Może na początku opiszę swój zbiornik: napowietrzanie- filtr kaskadowy i wewnętrzny który lekko porusza taflą wodyoświetlenie- świetlówka 2x18w- 0,6W/LOgrzewanie- grzałka z termostatem 50W temp. 24,5-26℃filtracja- filtr kaskadowy hbl-701, w środku gąbka->wata filtracyjna->biobale, a w drugiej komorze ceramika. -aquael fan mini wypełniony gąbką jako dodatkowy mechanik technika CO2- bimbrownia rośliny: -mech nie wiem jaki -vallisneria spiralis -mały heniek-pogostemon erectus -rotala rotundifolia -pogostemon helferi -bacopa i inne których nazw nie znam stosowane nawozy, preparaty itp.:Do niedawna sole mikro/ makro, teraz KNO3, żeby zwalczyć sinice podłoże: 2-3cm ziemi ogrodowej "z biedronki"na to 4cm piasku z przodu, a ok 7-8cm z tyłu akwarium piasek kwarcowy biały (0,3-0,5mm)parametry wody: nie mierzę, narazie Obsada która miała być: -para ramirez -10x razbora klinowa-8x otosek-ok.10x krewetki blue pearl, rc lub inne Jaki "biotop" pasował by do mojego akwarium ? Może ameryka południowa? Bo bardzo bardzo podobają mi się ramirezki i nie zgodzę się na bojownika bo oklepany Może inaczej, czy mogę tu mieć amerykę południową ? Wiem, że ramirezy lubią ciemniejsze miejsca, dojdzie jeszcze jakaś roslina pływająca, Tylko w ameryce nie ma krewetek... Znaczy się wiem, że są wielkoramienne, ale bardziej raki przypominają i są trudne w hodowli. Może tak?: Parka ramirez, otoski i co do tego z ameryki ? Jakieś neony, bystrzyki ? Czy zamiast krewetek mógłbym mieć np. kiryski panda, nie będzie za dużo ryb dennych ? Edited April 18, 2014 by arkosw Share this post Link to post Share on other sites
andy102 130 Posted April 18, 2014 (edited) parametry wody: nie mierzę, narazie A Ph, Gh, Kh? Gdzieś, kiedyś to już chyba wałkowaliśmy . Edited April 18, 2014 by andy102 Share this post Link to post Share on other sites
arkosw 2 Posted April 19, 2014 ku mojemu zdziwieniu, zamówiłem dzisiaj testy tylko czekać, aż przyjdą. Myślę, że wtedy pomożesz Aż się boję co ja mam w tej studni... Share this post Link to post Share on other sites