arkosw Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 (edited) Witam. Jak mówi temat ( i dział w którym go zamieściłem) chcę was prosić o pomoc w dobraniu obsady do mojego "roślinniaka".Może na początku opiszę swój zbiornik: napowietrzanie- filtr kaskadowy i wewnętrzny który lekko porusza taflą wodyoświetlenie- świetlówka 2x18w- 0,6W/LOgrzewanie- grzałka z termostatem 50W temp. 24,5-26℃filtracja- filtr kaskadowy hbl-701, w środku gąbka->wata filtracyjna->biobale, a w drugiej komorze ceramika. -aquael fan mini wypełniony gąbką jako dodatkowy mechanik technika CO2- bimbrownia rośliny: -mech nie wiem jaki -vallisneria spiralis -mały heniek-pogostemon erectus -rotala rotundifolia -pogostemon helferi -bacopa i inne których nazw nie znam stosowane nawozy, preparaty itp.:Do niedawna sole mikro/ makro, teraz KNO3, żeby zwalczyć sinice podłoże: 2-3cm ziemi ogrodowej "z biedronki"na to 4cm piasku z przodu, a ok 7-8cm z tyłu akwarium piasek kwarcowy biały (0,3-0,5mm)parametry wody: nie mierzę, narazie Obsada która miała być: -para ramirez -10x razbora klinowa-8x otosek-ok.10x krewetki blue pearl, rc lub inne Jaki "biotop" pasował by do mojego akwarium ? Może ameryka południowa? Bo bardzo bardzo podobają mi się ramirezki i nie zgodzę się na bojownika bo oklepany Może inaczej, czy mogę tu mieć amerykę południową ? Wiem, że ramirezy lubią ciemniejsze miejsca, dojdzie jeszcze jakaś roslina pływająca, Tylko w ameryce nie ma krewetek... Znaczy się wiem, że są wielkoramienne, ale bardziej raki przypominają i są trudne w hodowli. Może tak?: Parka ramirez, otoski i co do tego z ameryki ? Jakieś neony, bystrzyki ? Czy zamiast krewetek mógłbym mieć np. kiryski panda, nie będzie za dużo ryb dennych ? Edited April 18, 2014 by arkosw Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 (edited) parametry wody: nie mierzę, narazie A Ph, Gh, Kh? Gdzieś, kiedyś to już chyba wałkowaliśmy . Edited April 18, 2014 by andy102 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 19, 2014 Author Share Posted April 19, 2014 ku mojemu zdziwieniu, zamówiłem dzisiaj testy tylko czekać, aż przyjdą. Myślę, że wtedy pomożesz Aż się boję co ja mam w tej studni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts