Yogi22 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Witam, mój glonojad ostatnio zaczął się dziwnie zachowywać. Otóż po zmianie akwarium (odstało tydzień stosowałem SUPREME BIOGUARD) na 105l, temp. 26 stopni Celsjusza filtr VERSAMAX FZN-3 mój glonojad zaczął wypuszczać bąbelki, częściej wychodzić z "zamku" a zaraz po wypuszczeniu bąbelka płynie do góry aby zaczerpnąć powietrza i wraca do korzenia (cała sytuacja przedstawiona na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=WCocHMYBlCo&feature=youtu.be ). Czy z nim wszystko w porządku? Niestety nie robiłem testów twardości wody itp. gdyż nie mam testerów paskowych w domu. Edited April 17, 2014 by Yogi22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Woda jest mleczna jak by akwarium dojrzewało, kiedy zostało założone? Wpuściłeś wszystkie ryby na raz? Wygląda jak by woda nie dojrzała i ryby się przez to podtruwały, do tego brak roślin też działa na niekorzyść i jeszcze te sztuczne ozdoby. Edited April 17, 2014 by belzebub532 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yogi22 Posted April 17, 2014 Author Share Posted April 17, 2014 (edited) Woda jest mleczna gdyż wczoraj został dodany środek ESKLARIN firmy Tropical. Akwarium dojrzewało przez tydzień, dodawany był środek SUPREME BIOGUARD. Ryby wpuszczałem na raz. Roślinki mam cztery. Sztuczne ozdoby to grota i ta jaskinia na której siedzi glonojad, oprócz tego jest też korzeń ale on nie jest sztuczny Edited April 17, 2014 by Yogi22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 Tydzień to stanowczo za krótko 3 do 4 powinno dojrzewać, chemia tez źle wpływa na biologie zbiornika a wpuszczenie całej obsady jednego dnia dodatkowo zachwiało biologie zbiornika, sprawdź NO2 i NO3 na jakim są poziomie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts