pinula30 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 Przedstawiam mój zmodernizowany baniak Pojemność 45 litrów Podłoże: Ziemia uniwersalna do kwiatów + piasek Filtracja Tetra Tec in 400 Ogrzewanie Brak Temperatura 24/25 stopni Oświetlenie: T8 14W 6500K + T5 8W 8500K Zalane 16 kwietnia. 20 litrów wody ze starego akwarium Nawożenie: Easy CArbo 1,5 ml dziennie + Potas: 15mg/l tygodniowo (wg kalkularoa Zulixa) dodawane po 10 ml roztworu dziennie. Flora: Heteranthera zosterifoliaHygrophilia difformisLimnophilia aromaticaAlternanthera redAnubias nana bonsai Echinodorus magdalenisHydrocotyle sp. JapanPogostemon helferiStaurogyne repens Echinodorus tenellus Parametry zmierzone po zalaniu wszystkimi testami jakie posiadam (z ciekawości) pH 7 KH14 GH14 (możliwe że te wartości są takie same?) NH4 <0,05 NO2 0,025 NO3 Pomiędzy 1-5(10) Fe 0 PO4 <0,02 Mam testy kropelkowe JBL i mam pytanie dlaczego przy NO3 są dwie skale? Mój wynik 5 to na jednej skali a na drugiej w tym samym miejscu jest 10. Fauna do zastanowienia Kiedy pierwszą podmianę zrobić? Świecenie na razie 5h na dobę i stopniowo wydłużamy do 10 h?? Tak?? Jak często robić testy i jakie parametry badać na początek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) KH14 GH14 (możliwe że te wartości są takie same?) Zdarza się. Świecenie na razie 5h na dobę i stopniowo wydłużamy do 10 h?? Tak?? Tak. Kiedy pierwszą podmianę zrobić? Ja bym nic nie zmieniał do póki zbiornik nie dojrzeje. Ale są różne zdania na temat podmian wody w okresie jej dojrzewania. Jak często robić testy i jakie parametry badać na początek? Na początek nie zbędny NO2, co 2-3 dni. Jak NO2 osiągnie najwyższą skalę i zacznie spadać, to zacznij badać NO3. Fauna do zastanowienia Jak podejmiesz decyzję, to pamiętaj żeby zarybiać stopniowo. Edited April 17, 2014 by andy102 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 18, 2014 Share Posted April 18, 2014 Kiedy pierwszą podmianę zrobić? Podmiany w czasie dojrzewania moim zdaniem lepiej nie robić bo wydłuża to dojrzewanie akwa. Podłoże: Ziemia uniwersalna do kwiatów + piasek Dobre rozwiązanie nie ograniczy Ci to doboru obsady tzn. chodzi mi o ewentualne rybki denne jak i pielęgniczki Teraz czekać aż rośliny się ruszą no i akwa dojrzeje Będzie miłe dla oka. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinula30 Posted April 29, 2014 Author Share Posted April 29, 2014 Minęło prawie 2 tygodnie od zalania. Woda ma kolor zielono brązowy. Brązowy być może od nowych korzeni, a zielony nie wiem. Anubiasy wypuściły po 2 nowe listeczki, reszta roślin po sadzeniu trochę zmarniała i tak jest nadal. Codziennie podaję easy carbo 1,5 ml i potas. Na dzień dzisiejszy testy wychodzą następująco: pH 7,5 NH4 0,1-0,2 KH 7 GH 10 NO2 0,1 Fe 0 NO3 15-30 (10-20) nadal nie rozumiem dwóch skali i nie wiem na którą patrzeć) PO4 1,8 Ponadto na roślinach i szybach kilka dni temu pojawiły się takie jakby nitki zielonawe, chyba początek glonów nitkowatych. Przyuważyłam też kilka ślimaków, 2 z nich już nie żyje (pływały na tafli wody) jeden żywy przed chwilą eksmitowałam ze zbiornika. Skąd taki wysoki poziom fosforanów? Aktualnie świecę 7h zaczynałam od 5h zwiększane co 5 dni o godzinę. Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinula30 Posted May 30, 2014 Author Share Posted May 30, 2014 (edited) Aktualizacja. Dołączyła obsada w postaci: 10 szt razbora espei 4glupiki 4 kiryski malutkie Chce dodać krewetki ale nigdzie nie mogę dostać. Podmiana wody raz w tygodniu ok. 8 litrów, czyszczenie filtra raz na dwa tygodnie. Czas świecenia 10-12 h. Nawozy bez zmian, potas i easy cargo 1,5ml. Co myślicie? Edited May 30, 2014 by pinula30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 10 szt razbora espei Za małe akwarium. Przecież to nawet źle wygląda... Nie wspominając o tym, że GUPIKI i rozbory mają inne wymagania co to parametrów wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Z tego co widać na zdjęciu, to są to razbory hengela, a nie espei. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts