kamyk. Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Witam Planuję zakup akwarium OptiWhite 31litrów (30x30x35) ze szkła pilkington i polerowane, do tego filtr kaskadowy( jeszcze nie wybrałem) oraz oświetlenie: Diversa led intenso 5.7W lub Aquael Decolight Duo 2x11W. Planowana obsada to krewetki( jeszcze nie wiem jakie bo jestem w trakcie czytania różnych materiałów na ich temat) lub mini raczki( również w trakcie czytania materiałów ale jest ich baaaaardzo mało na internecie). I tutaj mam kilka pytań: 1. Czy mój wybór oświetlenia jest dobry? 2. Czy jest jakaś książka która opisuje gatunki mini raków ( gdzieś na internecie wyczytałem że nie wszystkie gatunki można trzymać razem ale nie było to opisane dokładniej) 3. Ile mini raczków można trzymać w 30 litrach? 4. Jakie filtry kaskadowe polecacie do tego akwarium? 5. Czy polecacie jakiś sklep internetowy gdzie można kupić OptiWhite Pilkington polerowane maszynowo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 1. Jeżeli nie chcesz hodować zbyt wymagających roślin to wystarczy. 2. Jest jeden numer ,,zeszytów akwarystycznych" Na resztę nie umiem odpowiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 1. Idź w LEDy 2. W necie jest wszystko co potrzebne, a jak wolisz na piśmie to właśnie było w Zeszytach Akwarystycznych. 3. Pamiętaj, że trzymanie raczków i krewetek w tak małym akwarium jest ryzykowne. Jak dla mnie 2 parki CPO będą ok 4. FZN 1/2/3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łobuzio Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 2. Nie wiem czy można polecać inne strony, jeśli nie to przepraszam. http://www.akwarium.net.pl/forum/nierybiaste/raki-w-akwarium/ pod linkiem jest sporo informacji + zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyk. Posted April 18, 2014 Author Share Posted April 18, 2014 Wielkie dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted August 30, 2014 Share Posted August 30, 2014 Przecież było też o krewetkach np 10 RC potem się rozmnożą i będzie ich ponad 20. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts