mmarc Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Cześć, mam pytanko. Dzisiaj podczas sprzątania akwarium znalazłem w filtrze kubełkowym kilka pielęgnic. Mają ok. 3 m-ce (wtedy wykluły się młode, a w międzyczasie nie wyjmowałem mediów filtracyjnych). Są dużo (2-3x) mniejsze niż te, które były hodowane w akwarium, nie są wybarwione, mają zaczerwienione skrzela, a jedna z nich ma praktycznie przezroczystą skórę. Pod koszami miały niewiele miejsca i dorastały w całkowitych ciemnościach i chyba dlatego otwory gębowe mają skierowane w dół (jak ryby denne) i prawdopodobnie mają niewykształcone narządy wzroku. Nie zauważyłem jednak, aby miały problemy z poruszaniem się - podczas wyławiania z wiadra żwawo się poruszały. Mam ambicję "coś" z nich wyhodować. Na początek chciałem włożyć je do kotnika, żeby trochę podrosły, mam jednak pewne wątpliwości. Czy uważacie, że mogą mieć jakieś wady czy inne bakterie, które mogą zagrozić populacji hodowanej w zbiorniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Najlepiej by było przenieść je do osobnego zbiornika i obserwować rozwój wypadków. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts