szymonKRK Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 witam wszystkich;) podczas remontu pokoju postanowiłem przedzielić go aby na zabudowie co widać na foto stanęło duże akwarium i moje pytanie jest takie a mianowicie czy to co wykonałem wystarczające jest pod wagę i rozmiar akwarium o pojemności 375 l ( wytrzyma to wszystko wagowo) dł blatu 220 cm szer 60cm wys od podłogi około 110 odstęp miedzy osb oko 43 cm PŁYTA OSB gr 22 BLAT gr 4 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonKRK Posted April 15, 2014 Author Share Posted April 15, 2014 (edited) widzę brak zainteresowań Regulamin 6.1. Zdania zaczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką. Mapet Edited April 15, 2014 by Mapet Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Wytrzyma, porządnie to zrobiłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 A ja w przeciwieństwie o przedmówcy bym się tak nie zachwycał. Bo nie wiem, czy osb było potem docinane do stelaża, czy stelaż jest krzywo, czy płyta? Ale mam nieodparte wrażenie, że finalny blat nie jest idealnie prosty. I o ile minimalne wygięcie blatu na szerokości nie byłoby pewnie istotne (bo i tak ścianki akwarium opierałyby się poza punktami podparcie płyty), to na długości (swoją drogą to mógłbyś podać wymiary akwarium, które ma stanąć na tym blacie) może być to duży problem. Takie moje przemyślenia wynikające ze zdjęć, jeśli bardzo mijają się z efektem finalnym to przepraszam, że zwątpiłem w talent i fachowość wykonawcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarloQwe1945 Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Ja osobiście kupiłem już taką plastikową podstawkę z tymi cylindrami do akwa 150x50x50 i zastanawiam się czy ona wystarczy do takiego akwa, czy może np do środka włożyc jeszcze styropian 1 cm i dopiero na to akwa czy może już ktoś tak robił ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 A ja się odniosę do innej kwestii niż wytrzymałość zabudowy, mianowicie do okna przy samej szybie akwa. Nie wiem czy wiesz ( do autora tematu ), ale duża różnica temp. miedzy wnętrzem akwa, a temp. na zewnątrz niego może bardzo łatwo spowodować pęknięcie szkła. Dlatego weź to pod uwagę i nie próbuj zimą i w chłodne dni otwierać tego okna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonKRK Posted April 16, 2014 Author Share Posted April 16, 2014 A ja w przeciwieństwie o przedmówcy bym się tak nie zachwycał. Bo nie wiem, czy osb było potem docinane do stelaża, czy stelaż jest krzywo, czy płyta? Ale mam nieodparte wrażenie, że finalny blat nie jest idealnie prosty. I o ile minimalne wygięcie blatu na szerokości nie byłoby pewnie istotne (bo i tak ścianki akwarium opierałyby się poza punktami podparcie płyty), to na długości (swoją drogą to mógłbyś podać wymiary akwarium, które ma stanąć na tym blacie) może być to duży problem. Takie moje przemyślenia wynikające ze zdjęć, jeśli bardzo mijają się z efektem finalnym to przepraszam, że zwątpiłem w talent i fachowość wykonawcy. witam;) akwarium miałoby wymiary 150x50x50 a co do stelaża to był zrobiony jako podpora pod płyty OSB i one zostały docięte do niego... płyty mają grubość dwadzieścia dwa milimetry i spierają sie na całej powierzchni z podłogą i odstep miedzy płytami wynosi jeśli dobrze pamiętam coś w granicy 40/44cm a całość została wzmocniona i usztywniona poprzeczkami co widać na zdj. obie płyty zostały z góry zamknięte też płytą OSB i solidnie skręcone wkrętami dł 6cm ( nie żałowałem ich ) test wytrzymałości był zrobiony może być to śmieszne ale we 4 osoby na czy cztery skakaliśmy i nawet nie drgnęło ... (okolo 350kg masy) Na całość zamówiłem blat kuchenny o gr 4 cm o wymiarach 60 cm szer na 220 cm i pod blat został wsunięty podkład pod panele i nałożony blat a na boki OSB został przykręcony regips a całość blatu na szer wystaje z każdej str okolo 8 cm. Blat na szer jest idealnie równo a na dł 220cm ma spadku około cm i to tez mnie ciut martwi ale akw będzie krótsze bo 150cm A ja się odniosę do innej kwestii niż wytrzymałość zabudowy, mianowicie do okna przy samej szybie akwa. Nie wiem czy wiesz ( do autora tematu ), ale duża różnica temp. miedzy wnętrzem akwa, a temp. na zewnątrz niego może bardzo łatwo spowodować pęknięcie szkła. Dlatego weź to pod uwagę i nie próbuj zimą i w chłodne dni otwierać tego okna Oooo dzięki za radę bo nawet o tym nie pomyślałem ale okno jedynie bywa uchylone pozdrawiam Wytrzyma, porządnie to zrobiłeś. mam taką cichutką nadzieje oczywiście zdaję sobie sprawę że to wszystko będzie ważyć bo 375 l wody liczmy na okrągło 375 kg plus akwarium kamienie itp.. liczę że około 500 kg to jest . OCZYWIŚCIE NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ SKORO TAKIE AKWARIA STOJĄ NA CZYMŚ TAKIM HEH ONE MAJĄ 375L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts