PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Witam, Proszę o identyfikację wydaje mi się że to jakiś glon . Zbiornik 72l, podłożę - lawa wulkaniczna . Oczyszczałem już z tego białęgo nalotu , udało mi się usunąć już raz większość tego białęgo czegoś poprzez odciąganie wody ale trochę zostało i znowu zaczyna wszystko osadzać . Proszę o pomoc jak z tym walczyć ?? , , , , , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Moim zdaniem to jakaś pleśń raczej niż glon. Może od tych zdechłych korali, albo innych śmieci które masz wrzucone do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) A jak z tym walczyć ?? wszystkie te dodatki były oczyszczone , wręcz wygotowane , Edited April 14, 2014 by PaBBlo82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamNiedzwiecki Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 To mało pomoże, bo te paskudztwa się rozpuszczają w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 to co można zrobić ?? usunąć ! czy muszle mogą zostać czy też won ?? i co potem ? jakaś chemia ? czyszczenie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Mógłbyś wrzucić wyraźniejsze fotki? O jaki biały nalot Ci chodzi? Ja tylko widzę marniejące rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) za chwile postaram się coś lepszego dać może te fotki będą lepsze Edited April 14, 2014 by PaBBlo82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) Te fotki są lepsze,teraz już coś widać ;-)To wygląda na pleśń A napisz jakie masz parametry wody(Ph,GH,KH,NO2,NO3) Jaki masz filtr? Jaką masz obsadę ryb? Jakie masz oświetlenie? Jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilości? Jakie masz dekoracje w akwarium? Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 tester mam 6ni1 JBL i wynika z niego że : no3 = 25mg/l no2 = 0,5mg/l gh >21 KH = 10 ph = 7,6 Cl2 = około 0 filtr : sunsun HJ-311B , H-max 0,6m, 300l/h wodę podmianę robię co około 3 tyg. około 40% obsada : 9 neonek , 2 skalary , 2 mieczyki , 1 molinezja czarna , 1 glonojad , 1 kirys , 2 wężyki , 4 srebrne i 4 z fioletem ( dodaje fotki bo tych 2 ostatnich nie pamiętam nazwy oświetlenie - 15W T8 6500K mam nadzieje że czegoś nie pomyliłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) no3 = 25mg/l no2 = 0,5mg/ Masz podwyższony poziom NO3 i NO2 filtr : sunsun HJ-311B , H-max 0,6m, 300l/h wodę podmianę robię co około 3 tyg. około 40% Masz za mała filtrację,powinieneś mieć filtr o wydajności 600-700l Za rzadko robisz podmiany i robisz je za duże.Przez to masz zachwianą równowagę biologiczną.Podmiany wody nalezy robić co tydzień w ilości 20%. oświetlenie - 15W T8 6500K Masz za słabe oświetlenie(tylko 0,2W/L)Powinieneś zwiększyć moc oświetlenia do 0,5W/l.Bo widać że Ci rośliny marnieją. obsada : 9 neonek , 2 skalary , 2 mieczyki , 1 molinezja czarna , 1 glonojad , 1 kirys , 2 wężyki , 4 srebrne i 4 z fioletem Neonki-masz Neony Innesa czy Czerwone?Bo Neony Innesa nie nadają się do hodowli z pozostałymi rybami,które masz,ponieważ Innesa mają specyficzne parametry odnośnie temp(optymalna temp.dla Neonów Innesa to 21-22stC) oraz Ph(5,0-5,5) Skalary-masz o wiele za małe akwa dla skalarów Molinezja-jest ok. Glonojad-o ile dobrze widzę to jest chyba zbrojnik niebieski.Masz za mały zbiornik dla Zbrojnika niebieskiego Kirys-Kiryski powinno się trzymać w stadku min.6 osobników Wężyki-domyślam się ze chodzi o Piskorka Kuhla,piskorek jest ok. Widzę tez że masz tetry czarne Musisz zrobic poważne korekty w obsadzie Póki co podmieniaj wode co 2-3 dni w ilosci 30% musisz zbic NO2 do zera -Muszle wywal-bo alkalizuje wodę i podnosi Ph -Dosadź więcej roślin zwłaszcza z tyłu,polecam Ci Moczarke Kanadyjską,Vallinerię spiralis lub Rogatka sztywnego. Pośrodku mógłbyś posadzić żabienicę Amazońską lub Ludwigię respens,na przód możesz posadzić anubiasy -Jeśli chcesz hodować kiryski musisz zmienić podłoże,lawa nie nadaję się jako podłoże dla kirysków ponieważ ma porowatą strukturę i ryby mogą doznawać otarć lub zranień. -Ten kamień który masz radził bym Ci wyjąc i sprawdzić czy wpływa na parametry wody(możesz polać go octem lub preparatem PH minus i sprawdzić czy się nie pieni)moim zdaniem zamiast tego kamienia lepiej wyglądał by korzeń,którego mógłbys jeszcze obsadzić mchem jawajskim. A jeszcze zapytam czy dosadzałeś ostatnio jakieś rośliny? Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) nie rośliny są te same od początku . Czym obniżyć NO2 ?? Edited April 14, 2014 by PaBBlo82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) Czym obniżyć NO2 Podmieniaj wodę w takiej ilości jak napisałem Ci wyżej,co 2-3 dni 30-40% wody i mierz codziennie parametry Ważne aby woda była odstana(by ulotnił się chlor,jeśli masz wodę wodociągową) i stosuj uzdatniacz . A i jeszcze jedno zmierz poziom NO2 i NO3 w swojej wodzie kranowej Żeby nie było sytuacji że Twoja woda z kranu którą używasz do podmian ma wyższe stężenie NO2 i NO3 niż woda która masz w akwarium.... Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) jak kamień poleje octem i się pieni to źle tak ? no i co z tą pleśnią czy glonem ?? bo już nie wiem co to jest ?? a jeśli tak jest z tą wodą to jakiej używać ?? wyczytałe też że aby obniżyć GH to trzeba dolać wody deminarelizowanej ! pytanie ile ?? woda odstana , ale ile ? 24h ?? Edited April 14, 2014 by PaBBlo82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) jak kamień poleje octem i się pieni to źle tak ? Tak,nie wkładaj go z powrotem do akwarium. A i wyjmij te korale bo one tez podnoszą Ph. no i co z tą pleśnią czy glonem ?? bo już nie wiem co to jest ?? To raczej nie jest glon,to jest raczej pleśń.A odmulasz podłoże? a jeśli tak jest z tą wodą to jakiej używać ?? Wpierw zmierz parametry kranówki na poziom NO2 i NO3. Jeśli będziesz miał te parametry wyższe niż w wodzie akwariowej,wtedy albo możesz używać wody demineralizowanej,albo spróbować brać wodę z innego ujęcia.np od sąsiada,który może ma wodę ze studni i NO2 ma zero. woda odstana , ale ile ? 24h ?? Tak minimum 24H Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 odmulam tyle co przy podmianie wody - mysze kupić ten odmulacz z woreczkiem tylko nie wiem który lepszy - na baterię czy podłączny do pompki ?? ile wody deminalizowanej ? całość czy mieszać z RO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 mysze kupić ten odmulacz z woreczkiem tylko nie wiem który lepszy - na baterię czy podłączny do pompki ?? Jeśli masz kasę możesz kupić odmulacz na baterie,możesz też odmulać wężem którym jednocześnie spuszczasz wodę ile wody deminalizowanej ? całość czy mieszać z RO A podaj wpierw parametry Ph,GH,KH,NO2 i NO3 swojej wody w kranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 (edited) wygląda że moja RO ma wysokie GH NO3 = OKOŁO 30MG/L NO2 = 0 GH = >21 kh = około 15 ph = 7,2 CI2 = 0 mg/l Edited April 14, 2014 by PaBBlo82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) Ale napisz jakie parametry ma Twoja woda która leci z kranu Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 no właśnie takie jak napisałem nalałem do butelki i sprawdziłem testerem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) NO3 = OKOŁO 30MG/L NO2 = 0 GH = >21 kh = około 15 ph = 7,2 CI2 = 0 mg/l Tę wodę możesz lać do akwarium.NO2 ma 0 NO3 ma lekko podwyższone.Możesz ją wymieszać z wodą z filtra RO. Edited April 14, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Wielkie dzięki postaram się zastosować do wszystkiego , ale wymiana oświetlenia będzie trudna bo w tym rozmiarze nie ma za bardzo wyboru ( świetluwka 44cm), trzeba wymienić pokrywę , większy filtr to też dość duży wydatek planuje zewnętrzny no i jeszcze nowe dekoracje rośliny i odmulacz kupa forsy. Ale dziękuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 ma za bardzo wyboru ( świetluwka 44cm), trzeba wymienić pokrywę Nie kupuj nowej pokrywy,przemontuj tę co masz:) Powodzenia i pozdrawiam:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 sprawdziłem kamienie - nie pieniły się , muszle i koralowiec poszły won . Jutro kupię z 10l deminarelizowanej. Dekoracje i rośliny z czasem wymienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 sprawdziłem kamienie - nie pieniły się A syczały? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaBBlo82 Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Nie . A tak przy okazji co myślisz o odblaśnikach ?? z opisów wynika ze dają przynajmniej 120% posiadanej świetlówki, wówczas miałbym ponad 30W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts