Jump to content
Deadmau5

mrożonki

Recommended Posts

Czy po rozmrożeniu mrożonych pokarmów takich jak wodzień,artemia,rozwielitka,komar itp można je ponownie zamrozić?Czy raczej nie ryzykować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej nie ryzykuj rzeczy rozmrożonych nie można powtórnie zamrażać ryby ci się pochorują jak im to dasz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to że przez noc przez przypadek był lekko uchylony zamrażalnik i wszystko trochę ''zmiękło'' lecz nie rozmroziło się całkowicie tak jak np. w temp. pokojowej . Stąd moje pytanie czy mogę zaszkodzić rybkom tak powtórnie zamrożonym pokarmem. Wiem że nie wolno ponownie mrozić żywności co dotyczy się ludzi jak i ryb pewnie też.Próbuję znaleźć informacje w necie na ten temat i część akwarystów podawała ponownie zamrażane pokarmy i niby nic się nie działo lecz większość odradza.Sam nie wiem co o tym myśleć.A może ktoś ma jakieś pomysły jak przetworzyć te pokarmy, obiło mi się o uszy o takich przepisach.Zna ktoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to że przez noc przez przypadek był lekko uchylony zamrażalnik i wszystko trochę ''zmiękło'' lecz nie rozmroziło się całkowicie tak jak np. w temp. pokojowej . Stąd moje pytanie czy mogę zaszkodzić rybkom tak powtórnie zamrożonym pokarmem. Wiem że nie wolno ponownie mrozić żywności co dotyczy się ludzi jak i ryb pewnie też.Próbuję znaleźć informacje w necie na ten temat i część akwarystów podawała ponownie zamrażane pokarmy i niby nic się nie działo lecz większość odradza.Sam nie wiem co o tym myśleć.A może ktoś ma jakieś pomysły jak przetworzyć te pokarmy, obiło mi się o uszy o takich przepisach.Zna ktoś?

Jeżeli trochę zmiękło, to chyba nie powinno być wielkiego problemu, jeśli zamrozisz... Możliwe, że się mylę (jeśli tak, to bardzo proszę moderatora o poprawę mojej wypowiedzi). Natrafiłam na innym forum na artykuł dotyczący porcjowania mrożonego pokarmu i ludzie wypowiadali się, że ciężko jest w stanie głębokiego zamrożenia przekroić kosteczkę np. wodzienia na pół, w tym celu leciutko ją rozmrażają, by trochę "zmiękła", po czym ją kroją i ponownie zamrażają. Nikt na tym forum nie pisał, że ryby mu się od tego pochorowały, nie widziałam tam też odpowiedzi negatywnych dotyczących takiej metody...

Edited by sandi708

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozmrażały mi się oczliki kilka razy ;) ( awarie energetyczne )

Zamrażałem i nic złego się nie stało.

Rybom nic sie nie stało.

 

Co do porcjowania.

Nawet solidnie zamrożone, łatwo się porcjuje ;)

Nóż z ostrą i twardą krawędzią, przymierzyć  ( można też delikatnie nakiełkować ostrzem miejsce, by ostrze się nie ześlizgnęło ) lekko uderzyć i gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×