OloRatuj Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Hej Przygotowuję się własnie do wystartowania mojego pierwszego akwarium. Czytam już od kilku tygodniu informacje na ten temat i powiem szczerze, nie mam pojęcia jaką obsadę wybrać. Za dużo informacji jak dla mnie na pierwszy raz Proszę pomóżcie. Akwarium: 200L, 100x40x50 Filtr: Juwel Bioflow 3.0 600l/h Światło: T5 2 x 45W (High Lite Day) Woda w kranie: Ph 7.5, GH 16, KH 6 Woda z filtra RO: Ph 6.0, GH 0, KH 0 (mierzone kropelkami Tropical) Do urządzenia akwarium mam duży korzeń jati, trochę mniejszych kamieni (łupek obojętny dla wody). Podłoże chcę zrobić z Nutriplant przysypanego na wierzchu piaskiem Sobex. Ogólny układ w kształcie U, z wolnym dnem z przodu dla rybek, które lubią dziobać w dnie. Mogę zrobić mały klif, mam dobre kamienie na to. Moje pytania: - czy lać do akwarium wodę z RO, czy kranową, czy mieszaninę? - jaką poradzicie rybki, nie mam specjalnych preferencji co do biotopu, może akwarium ogólne? Chciałbym mieć na pewno jakieś dłubiące w dnie i pływające w toni. Podobają mi się bocje, male rybki stadne jak neonki, otoski, gurami, skalary i w ogóle pielęgnicowate - jakie rośliny? Lubie sporo roślin, ale bez przesady. Nie ma to być akwarium holenderskie. - czy jest sens wkładać krewetki do takiego akwarium? Pozdrawiam. Olo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Juwel Bioflow 3.0 600l/h Za mała wydajnośc filtra,w Twoim akwa powinna być filtracja o wydajności 1200-1500l/h powinienes dołożyc jeszcze jakis filtr. czy lać do akwarium wodę z RO, czy kranową, czy mieszaninę? To zależy jakie ryby chcesz hodować,i jakie parametry ma mieć woda w akwarium. odobają mi się bocje, male rybki stadne jak neonki, otoski, gurami, skalary i w ogóle pielęgnicowate Bocje-masz za małe akwa do hodowli bocji(ona osiąga wielkość do 20 cm) Neonki-ale o jakie Ci chodzi Neony Innesa czy Neony czerwone.Neony Innesa mają dośc specyficzne wymagania jeśli chodzi o temp.(optymalna temp.dla Innesa to 21-22st.C) i Ph(5,0-5,5) Gurami-mógłbyś hodować Skalary- masz za małe akwarium dla skalarów i za niskie Pielęgnicowate-mógłbyś hodowac np.Pielęgniczkę ramireza. Ja Ci proponuję taka obsadę: -2 parki Gurami mozaikowych -2 parki Prętników karłowatych lub miodowych -stadko ok.20 szt. gupików lub Microrasbora erythromicron -6szt.otosków lub kirysków miniaturowych( Corydoras habrosus) jakie rośliny? Na tył proponuję Ci Rogatka sztywnego lub Moczarkę Kanadyjską,Vallisnerie spiralis. Pośrodku możesz posadzić Żabienicę amazońską lub żabienicę blehera,jakies zwartki,ludwigię respens. Z przodu możesz dać anubiasy lub cryptocoryne parva Korzeń moesz obsadzić mchem jawajskim czy jest sens wkładać krewetki do takiego akwarium Moim zdaniem możesz. Pozdrawiam - Edited April 12, 2014 by tołdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 20 gupików?! Ja proponuję iść w Azje. 2 haremy bojka lub prętnika karłowatego. Spora ławica rozbor klinowych/espei lub innych. Ze 25-30szt. I na dno bocje karłowate 8szt. Roślinność też bym z Azji proponował. Wszelkiego rodzaju Cryptocoryny, Microsoria, nadwódki itp. Woda pH 6,5 gH ok. 6-10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 20 gupików?! Gupiki to ryby stadne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Chyba Ci sie ryby pomyliły...Gupiki stadne na pewno nie są. 20szt nawet w 200l zaburzyło by biologie...Gupiki trzyma się w haremach, nie stadach. nemo130: 20 gupików zaburzy biologię? To już chyba jakiś absurd! Edited April 12, 2014 by nemo130 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Gupiki trzyma się w haremach, nie stadach. Odsyłam Cie kolego do literatury akwarystycznej,poczytaj sobie o gupikach,ryby te w naturze zyją w stadach..... Różnimy się tym że Ty ryby trzymasz a ja hoduję... I masz ciekawe rozumowanie kolego.... (Pomijając to że twierdzenie że 20 gupików zaburzy równowagę biologiczną w 200l.zbiorniku jest absurdem tak jak Ci napisał nemo130) Spora ławica rozbor klinowych/espei lub innych. Ze 25-30szt. Według Ciebie 20 gupików zaburzy biologię w 200l a 30 Razbor już tej biologii nie zaburzy.... Edited April 12, 2014 by tołdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
OloRatuj Posted April 12, 2014 Author Share Posted April 12, 2014 Dziękuję za sugestie. Ramireza wygląda bardzo ciekawie. Czy powinno się trzymać tylko parkę w takim zbiorniku, czy haremik 1/2 ? Co do filtru, postaram się dodać jakiś zewnętrzny. Pozdrawiam, Olo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Ramireza wygląda bardzo ciekawie. Czy powinno się trzymać tylko parkę w takim zbiorniku, czy haremik 1/2 ? Pielęgniczka Ramireza preferuje bardzej kwaśną wodę niż ta którą Ty masz,optymalne ph wody dla Ramirezek mieści się w przedziale 5,5-do max 7,0 więc musiał byś obniżyć Ph. Ale jeśli chcesz hodować pielęgniczki to radzę Ci zrezygnować z Gupików i z Microrasbora erythromicron gdyż one preferują wodę o Ph 7-7,5 Do pielęgniczek Ramireza polecam Ci stadko Neonów Czerwonych,ich wymagania pokrywają się z wymaganiami Ramireza. Ja bym Ci zalecał hodowlę pielęgniczek Ramireza w parach. Pozdrawiam również Edited April 13, 2014 by tołdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
OloRatuj Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 Planuje zmniejszyć poziom Ph do 6.5 i wtedy powinno byc OK. Dziękuję, Temat zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts