Szayel Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) No więc.. Zakupiłem dziś na allegro swoje pierwsze akwarium o pojemności 60l (60x30x33) i jako, że nie mam doświadczenia z takimi rzeczami to chciałbym się poradzić co dokładnie mogę do takiego akwarium dać by było dobrze. Czytałem już wiele tematów, wiele o rybkach i jestem też skłonny do dalszej nauki, ale cenię sobie też zdanie ludzi bardziej doświadczonych. Wiem, że istnieją już takie tematy, ale każdy ma swoje indywidualne potrzeby, akwaria, sprzęt i pytania. Tak więc w akwarium miał będę: pokrywę oświetleniową z świetlówką 15W, grzałkę 100wat z termostatem, filtr 200l/h. To tak z tych rzeczy na pewno najbardziej ważnych. Co do moich "potrzeb" to nie chciałbym hodować jakiejś jednej większej rybki czy samych malutkich. Chciałbym mieć trochę tych rybek z różnych rodzajów. Czytałem, że można hodować bojowniki 1 samca i 2 samice i do tego dodać jakieś inne rybki jeszcze. Osobiście podoba mi się bojownik bezbronny - karłowaty: http://rybyakwariowe.eu/media/bojownik-bezbronny-karlowaty-ryba-akwariowa.jpg Czy można właśnie je tak trzymać w tym akwarium? 1+2 z innymi rybkami? Czytałem, że mogę dać do tego ok 5 otosek i kilka mniejszych rybek typu np.neonka. Będzie to razem wszystko współgrało? Jakie jeszcze podobne zestawienia mógłbym zastosować? Jestem bardzo otwarty na propozycje i serdecznie z góry dziękuję za wszelkie rady! Edited April 10, 2014 by Szayel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Jakie parametry wody? Nie powinno sie mieszać biotopów. Pisze się NEON. Filtr słabiutki, nie wyrobi z biologią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedziela Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Witam Ja na twoim miejscu wstrzymał bym się z kupnem bojowników a zaczął od miej wymagających rybek typu : gupiki , mieczyki czy neonki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 Ciężko powiedzieć mi jakie są parametry wody ponieważ nigdy nie oddawałem jej do badań. Jeśli to coś da to mogę powiedzieć tyle, że jest to woda z miejskiego wodociągu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) Szayel wody nie trzeba oddawać do badań aby znać jej parametry. Po pierwsze można sprawdzić jej parametry na stronie wodociągów swojej miejscowości, a po drugie można kupic testy do badania wody. Zanim do akwarium wpuści się ryby to trzeba znać parametry wody - inaczej się nie da. Edit: a tak na marginesie jak chcesz miec bojowniki to nie możesz mieć neonow innesa bo nie zgodzisz temperatur. Ale na obsadę przyjdzie czas jak akwarium dojrzeje i będą znane parametry wody. Edited April 10, 2014 by splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 A taki test do wody kupię w sklepie zoologicznym? Jeśli tak to jutro skoczę i dowiemy się więcej Znalazłem w internecie wynik badań z miejscowości, z której pochodzę. pH wody to 7,4. A ja czytałem na pewnej stronie, że Neon Innesa żyje w temperaturze 22-26 stopni, a bojowniki, które chciałem w temp. 24-28 stopni. Czyli jednak nie jest to do końca prawda i temperatury nie uda się zgrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) Tak testy kupisz w sklepie zoologicznym. Najlepiej kup testy kropelkowe ponieważ paskowe choć są tańsze to jednak są mniej dokładne. Testy na początek jakie potrzebujesz to pH, GH, KH, NO2, NO3. Na wielu stronach są podane takie temperatury da neonów innesa. Z tym że górna granica tych temperatur może być odpowiednia do tarła tych ryb, ale nie do przebywania w takiej temperaturze przez cały czas, dlatego że ryby te pływające w skrajnie wysokich dla siebie temperaturach żyją krócej i częściej chorują. Dla neonów innesa temperatura do ich normanego funkcjonowanie powinna wynosić 21 - 23 stopnie. Edited April 10, 2014 by splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 pH: 7,4 NO3: 18,5 NO2: <0,030 KH: 8 dkH GH: 9,94 st. niem. Takie wyniki znalazłem w internecie z dnia 10 marca 2014 roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 No i pod te parametry które znalazłeś już można by pokombinować z jakąś obsadą do Twojego akwarium. Oczywiście NO2 powinno miec 0. Ja Ci proponuję jednak najpierw założyć akwarium, pozwolić mu dojrzeć ( tu warto poczytać o cyklu azotowym ) pomierzyć dokładnie NO2 i NO3 bo to raczej w akwarium się zmieni i później założyć temat w dziele obsady, a na pewno znajdą się osoby które jeśli tylko będziesz chciał pomogą Ci dobrać odpowiednie ryby do Twojego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 W sumie to niech i tak będzie. Wiem, że akwarium musi chodzić bez rybek przez co najmniej 2 tygodnie. Więc jeśli można prosić administrację by nie zamykała tego tematu to byłbym wdzięczny Odświeżę go za ok 3 tygodnie jak będę miał już ostane akwarium i swoje własne testy wody, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 (edited) Wiem, że akwarium musi chodzić bez rybek przez co najmniej 2 tygodnie. Akwarium musi"chodzić bez rybek" po to aby mogło dojrzeć tzn.aby mógł się rozpocząc cykl nitryfikacyjny.Ale w każdym akwarium wygląda to inaczej,nie da się załozyć od razu że to potrwa u Ciebie dwa tyg. Powinieneś często mierzyć parametry wody zwłaszcza NO2 i NO3 (cykl nitryfikacyjny będzie rozpoczęty kiedy NO2 będzie niewykrywalne,a NO3 będzie mieścić się w granicach 5-15mg/l(a najlepiej aby było poniżej 10mg/l)wtedy możesz zacząć wpuszczać pierwsze ryby,ale ważne jest aby nie wpuszcać od razu całej obsady,ale "ratami". Ale jeszcze jedno po zalaniu akwa,musisz wspomóc rozwój bakterii nitryfikacyjnych,poprzez np.wlanie wody do akwarium z innego juz dojrzałego,zdrowego akwarium,możesz tez uzyc preparatu np.tetra aqua safe start. Co do moich "potrzeb" to nie chciałbym hodować jakiejś jednej większej rybki czy samych malutkich. Chciałbym mieć trochę tych rybek z różnych rodzajów. Czytałem, że można hodować bojowniki 1 samca i 2 samice i do tego dodać jakieś inne rybki jeszcze. Osobiście podoba mi się bojownik bezbronny - karłowaty: http://rybyakwariowe...a-akwariowa.jpg Czy można właśnie je tak trzymać w tym akwarium? 1+2 z innymi rybkami? Czytałem, że mogę dać do tego ok 5 otosek i kilka mniejszych rybek typu np.neonka. Będzie to razem wszystko współgrało? Nie będzię to współgrało....Jeśli chcesz w swoim akwa hodować ryby stadne,to Twój baniak nadaje się do hodowli tylko jednego gatunku ryb stadnych. Jeśli chodzi o harem bojownika to ok. O jakie Neonki Ci chodzi o Neona Innesa czy Neona czerwonego? Neony Innesa mają dosc specyficzne wymagania odnośnie temp.(optymalna temp.dla Innesa to 21-22st.C) i Ph(5,0-5,5) więc nie nadają się do hodowli np. z bojownikiem i innymi rybami które preferują wyższą temp.oraz inne parametry wody. Edited April 11, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 11, 2014 Author Share Posted April 11, 2014 Co do Neonów to wiem, że nie współgrają mi ze względu na temperaturę więc je odrzucam. Wiem też jak sprawa wygląda z tym zaaklimatyzowaniem się akwarium bez rybek. Ale tak czysto teoretycznie co mógłbym hodować z tymi moimi bojownikami? Na nich mi zależy przede wszystkim. Jeśli możecie to podajcie kilka jakiś kombinacji z czym można te rybki połączyć tak by nie mieć wszystkich rybek bardzo mało. U mnie w domu są małe dzieci i chcę by miały na co popatrzeć bo bardzo lubią zwierzątka. A i jeszcze jedno pytanie.. Czy bojownik karłowaty różni się jakoś znacznie od zwykłego bojownika? Bo nie bardzo wiem czy mają jakieś inne wymagania co do hodowli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Ale tak czysto teoretycznie co mógłbym hodować z tymi moimi bojownikami? Rozbory klinowe/hengela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 11, 2014 Author Share Posted April 11, 2014 Oo i to wcale nie jest taka zła propozycja. 3 większe rybki (bojowniki) i stadko jakiś małych. Ile tych rozborów powinienem wpuścić? Powinienem dodać też jakieś rybki jedzące glony czy nie ma sensu hodować nic poza tymi dwoma gatunkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 W dobrze prowadzonym akwarium nie występują glony w takich ilościach, żeby były problemem. Rozborek z 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Rozbory klinowe/hengela. Można by, tylko wtedy trzeba by zjechać z pH poniżej 7. Do tych parametrów które podałeś pasowały by dania perłowe. Co do bojowników to bojownik bezbronny woli nieco miększą wodę do 12*n, natomiast syjamski może pływać również w nieco twardszej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 11, 2014 Author Share Posted April 11, 2014 Czyli nie warto hodować 3 rodzajów rybek i warto skupić się na dwóch tak? Do bojowników po prostu dokupić gromadkę mniejszych rybek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Za małe akwarium na wiecej. Biotopów nie powinno się mieszać, a nie ma takich małych ryb z Azji co by się nadawały do 60l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) Do bojowników po prostu dokupić gromadkę mniejszych rybek? Tak, do haremu bojownika 3+1 dołóż stadko 12-14szt. gupików Endlera i to jest moim zdaniem optymalna obsada dla Twojego akwarium. Edited April 12, 2014 by tołdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 co Ty gadasz?! Gupiki wymagają innej wody niż bojowniki. I NIE SĄ STADNE. Powinieneś dostaś osta od Moda za złe rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 (edited) co Ty gadasz?! Gupiki wymagają innej wody niż bojowniki. I NIE SĄ STADNE. Wymagania Bojownika karłowatego: temp.24-28st.C,Ph 5,5-7,5 Wymagania gupika endlera :temp: 22-30st.C Ph 6,0-8,0 A jeśli chodzi o to czy Gupiki to ryby stadne poszukaj sobie podst. informacji o Gupikach nawet w necie, bo widzę że masz braki w podstawowej wiedzy akwarystycznej.Gupiki w naturze żyją w stadach.Tyle w temacie..... A ja dodam, że Żyworódka Endlera to nie jest żaden gupik. /ahr/ Edited April 13, 2014 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 12, 2014 Author Share Posted April 12, 2014 Ale Głupiki Edlera mają inny biotop niż bojowniki. A ktoś kilka postów temu pisał mi, że nie powinno się mieszać biotopów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 Jesli dobierzesz ryby z róznych biotopów,ale o takich samych wymaganiach odnośnie wody i preferencji pokarmowych to nie ma problemu..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szayel Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 A takie pytanie już poza konkursem całkiem.. Czy danio perłowe mogą żyć w zgodzie z Neonami Inessa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tołdi Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 (edited) A ja dodam, że Żyworódka Endlera to nie jest żaden gupik. /ahr/ Te nazwy są wymienne obok nazwy Żyworódka Endlera często występuje nazwa Gupik Endlera i obie te nazwy określają tę samą rybę..... A takie pytanie już poza konkursem całkiem.. Czy danio perłowe mogą żyć w zgodzie z Neonami Inessa? Nie ze względu na to że Neony Innesa mają specyficzne wymagania odnośnie temp.(optymalna temp.dla Innesa to 21-22st.C) oraz Ph (5,0-5,5) a Danio perłowe preferuje wodę o temp.22-27st.C i Ph 6,5-7,5. Edited April 13, 2014 by tołdi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts