nick1234 Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Witam, proszę o radę co się znowu dzieje z tymi moimi roślinami.Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam lepszego aparatu. Ogólnie kiepsko rosną, gniją łodygi od korzeni, czernieją i gniją wierchołki, liście też nie najlepiej. Akwarium 112 litrów, woda podmieniana co tydzieć 20 litrów(10l osmozy + 10l odstanej kranówki), JBL e701 z deszczownicą. Temperatura 25 stopni. Nawożenie solami wg Zulixa + Easy Carbo. Podaje codziennie: 10ml potasu 10ml magnezu 7ml żelaza-osobny roztwór 10% chelatu 1g w 500ml 4ml micro - więcej nie podaje bo inwazja zielenic (dlatego zrobiłam osobny roztwór żelaza) 5ml azotu i 4 ml fosforu - stosunek 1/10 zachowany 2ml easy carbo Pod żwirem jest substrat JBL'a. Oświetlenie 3x świetlówki 18W 6500K. Świecone 8h dziennie. Co jest nie tak? Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuanda Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Jakie są parametry wody przed podmianą? Zachowujesz stosunki wlewanych nawozów a to nie tak ma być, uzupełniasz żeby stosunki pierwiastków były odpowiednie w zbiorniku. Substraty lubią wchłaniać spore ilości pierwiastków a zwłaszcza fosforu. Na szybach występują zielenice punktowe czy pylenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Bardzo oszczędnie tego węgla dajesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) 7ml żelaza-osobny roztwór 10% chelatu 1g w 500ml 10% ? Nie spotkałem się z tym. Bardzo oszczędnie tego węgla dajesz. Mało, bo mało roślin jest. Świecone 8h dziennie. Wydłuż do 10h. Generalnie: -nie interesuje mnie ile ml wlewasz. Interesuje mnie o ile wzrasta stężenie danego pierwiastka po podaniu jednorazowej dawki oraz po tygodniu -na oko masz przenawożone ostro akwarium. Zrób podmianę 50% i za 4-5 dni kolejne 40%. Nie podawaj nic oprócz węgla tak jak teraz. Moje teorie (oprócz przenawożenia): 1. Po hetheranterze widzę zahamowanie lub wolne przyswajanie azotu, ale to może być nieprawdą. 2. Dolne liście mogą świadczyć o niedoborze jednego z mobilnych pierwiastków. Jednakże bez stężeń zgaduję. Możesz zamieścić plik z kalkulatorem i obliczeniami ? Zweryfikuję. 3. Może masz ostro przedawkowane żelazo. Masz glony nitkowate ? Edited April 10, 2014 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 Poniżej moje obliczenia Zulixa. Co do żelaza to faktycznie przepraszam chelat mam 13%. Glony nitkowate mam na mchach ale próbowałam już z opcją przenawożenia żelazem. Przez tydzień w ogóle nie podawałam i było jeszcze gorzej, nitkowate nie zniknęły, a roślinom się pogorszyło-było jeszcze gorzej niż teraz. Test na żelazo mam zawsze ok 0,1 - wydaje mi się,że substrat go wchłania więc on zawsze będzie tak pokazywał. Jeśli jest przenawożenie to nie sądze,że żelazem. Azot i fosfor mam: Azotany: ok 11 Fosforany: ok 1,4 Do tego doszłam w ilości podawania metodą prób i błędów-czasem mi skacze trochę ale stosunek 10/1 jest mniej więcej zawsze zachowany. Innych testów niestety nie mam więc nie wiem jak inne pierwiaski. Na szybach przy większej ilości mikro występuą zielenice punktowe. Brak pomysłów co robić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) Przedawkowanie żelaza jak dla mnie Edited April 10, 2014 by olyvka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Glony nitkowate mam na mchach Też miałem piękną spirogyrę na mchach,w momencie gdy mchy były pięknie zagęszczone i filtr przypchany. Rozrzedzenie mchu, ustawienie inaczej filtracji powinno pomóc. Jakie masz KH i GH, bo przy podawaniu połowę dawek azotu i fosforu dziwnie wygląda, że podajesz pełne dawki magnezu i potasu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted April 11, 2014 Author Share Posted April 11, 2014 (edited) Przedawkowanie żelaza jak dla mnie Próbowałam z tym ale po tygodniu zaprzestania podawania żelaza z roślinami było jeszcze gorzej-do teraz te rośliny się jeszcze po tym podnoszą.Nitki ani drgnęły. Też miałem piękną spirogyrę na mchach,w momencie gdy mchy były pięknie zagęszczone i filtr przypchany. Rozrzedzenie mchu, ustawienie inaczej filtracji powinno pomóc. Jakie masz KH i GH, bo przy podawaniu połowę dawek azotu i fosforu dziwnie wygląda, że podajesz pełne dawki magnezu i potasu? Te nitki są tylko na mchu-nigdzie indziej ich nie ma, próbowałam już wszystkiego począwszy od zmiany filtracji (deszczownica i spraybar na wszystkie sposoby) czyszczenie filtra, a skończywszy na F.K.D. i Tetra Algumin ale nic. Sama w to nie wierze ale NIC nie pomaga. Chce się tego mchu pozbyć i posadzić jakieś roślinki ale jak już dojde do ładu z tymi które mam bo kupowanie teraz nowych i obserwowanie jak umierają mija się z celem. PH mam 6,6 a GH ok 6 - KH zmierze wieczorem bo nie pamiętam. Wcześniej podawałam magnezu i potasu po połowie 5ml-testów nie mam ale analogicznie mówie sobie skoro fosforu i azotu potrzeba połowy to tych pewnie też ale nie było jakiś większych rezultatów, potem zaczęły gnić to zwiększyłam potas. Rośliny w takim kiepskim stanie mam praktycznie od zawsze-od założenia akwarium 1,5 roku temu. Żyć jakoś żyją ale co to za życie? Nie mam pojęcia co robie nie tak. Edit: KH jest ok 2. A teraz nie uwierzycie co napiszę, przed chwilą podmieniłam wodę-jak co tydzień zresztą ale tym razem rośliny, a raczej te marne ochłapy, które po nich zostały jak głupie zaczęły bąbelkować.Dosłownie 15min po zakończeniu podmiany. Jedna rybka dziwnie mi się zachowuje, nie będę wdawała się w szczegóły ale mam podejrzenie o pasożyty i podałam capisol - czy to ten lek mógł spowodować to bąbelkowanie? Regulamin 6.2. Edytuj posty. Mapet Edited April 12, 2014 by Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 PH mam 6,6 a GH ok 6 Podnieś do 9-10. Czasem niskie gH szkodzi roślinom. kH=2. Podnieś do 4-5. Przy takim kH możesz zakwasić i zabić ryby. Może masz za dużo azotu lub fosforu ? Podmiana to zmniejszyła i roślinom zrobiło się lepiej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 Podnieś do 9-10. Czasem niskie gH szkodzi roślinom. Nie może podnieść twardości, bo zaszkodzi rybom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted April 12, 2014 Author Share Posted April 12, 2014 Azotany: ok 11 Fosforany: ok 1,4 Są w normie. Czy to KH może szkodzić też roślinom? Dziś też rośliny bąbelkują ale już mniej. To też już nie macie pomysłów? Ehhh jak widać jak się człowiek za bardzo stara to też nie dobrze.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 Ehhh jak widać jak się człowiek za bardzo stara to też nie dobrze.... U siebie już dawno zauważyłem, że akwarium trzeba lekko "olewać" bo jak sie nad nim skacze i je pieści to ono robi co chce... A tak to jakoś samo ładnie rośnie i próbuje nam się podobać. Może Twoje rośliny nie tolerują siebie na wzajem i jedna drugą hamuje ze wzrostem... Może przesadzenie ich dalej od siebie by pomogło, ale to też loteria... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Nie może podnieść twardości, bo zaszkodzi rybom. Jakim rybom ? Mając niskie kH ciężko utrzymać stabilne pH. Rośliny potrzebują wapnia, który jest składnikiem twardości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted April 13, 2014 Author Share Posted April 13, 2014 Z obsady mam: 7 neonów inessa parka borelli parka ramirezek 2 piskorki 5 kirysów 2 krewetki amano Czy zwiększenie KH im nie zaszkodzi? Jak najlepiej to zrobić? Jeśli nie zaszkodzi rybom to spróbuje , może pomoże na rośliny. Nie chciałabym jednak aby zmieniło się GH i PH bo wydaje mi się optymalne dla tych ryb. P.S. Dawka potasu, żelaza i magnezu zmniejszona o połowę, trochę zwiększyłam też micro-zobaczę co będzie. Rośliny jeszcze dziś bąbelkują-nieznacznie ale zawsze coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Jeszcze raz napisze to samo. Przy kH<5 woda jest narażona na gwałtowne wahania pH. Przykładowo masz pH 7 i dajesz mało, malutko co2 i spada Ci pH gwałtownie w dół. Ryby kaput. Dlatego podnieś do 6. Ważniejsze dla roślin jest gH, ja trzymam w okolicach 9. Ewidentnie masz coś z dawkami nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts