oskid Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Cześć. Robię restart akwarium. Jaki biotop mi polecacie? Sam chciałbym zrobić Płd. Ameryka BW ale obawiam się czy z taką woda jaką mam może się to udać. Poniżej parametry. Akwarium 200l dł. 100cm wys. 50cm szer. 40cm Filtr: Fluval 205 lub 206 Parametry karnówki: pH 8,7 Twardość ogólna 110mg/l CaCO3 ~6st n Tw. węglanowa: podobno niska jon amonowy 0,04 mg/l NH4 azotyny 0,03 mg/l NO2 azotany 6,5 mg/l NO3 Obecnie akwarium jest dość łyse, mam kilka roślinek, dwa kilkunastu centymetrowe korzenie, jakiś żwirek czarnego koloru na dnie. Rybki: ok 20x neon innesa Jeśli Am. płd. BW to: 1+3 pielęgniczka kakadu 1+1 skalar 20x neon innesa 1+1 zbrojnik niebieski 10x kiryski Tylko martwi mnie to pH, jak się nie przesłyszałem to w kranie mamy 8,7 ;o Są jakieś skuteczne, niedrogie i łatwe metody żeby to zbić do poniżej 7? Jeśli nie to może pójść w Afrykę? gdzieś tutaj wyczytałem, że tam w niektórych jeziorach jest bardzo wysoki odczyn.. Tylko jaka obsada wtedy? Poradźcie proszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 (edited) Z takim Ph to może Malawi albo Tanganika, czy coś w tym stylu? Edit: Poczytaj o Malawi i Tandze a rozjaśni Ci sie pare spraw. Wodę masz odpowiednią tylko pod te biotopy. Czy akwa dojrzewało? Edited April 9, 2014 by Aisulim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Wodę masz odpowiednią tylko pod te biotopy. Czy akwa dojrzewało? Jeżeli ponoć twardości węglanowe są niskie, to pod Tanganike średnio dobre parametry .Trzeba kupić testy, zmierzyć na własną rękę, a nie "ponoć takie mamy". Wtedy można myśleć czy da się te parametry korygować bez użycia, czy z użyciem filtra odwróconej osmozy. Jeżeli jednak faktycznie masz niskie twardości węglanowe to można myśleć o SA .Zalej testowy, mniejszy baniak - z próbką podłoża, które chcesz mieć. Zmierz wodę po 24 i 48h (musi być filtrowana). Zobaczymy co dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Aisulim, dnia 09 Kwie 2014 - 15:00, napisał: Wodę masz odpowiednią tylko pod te biotopy. Czy akwa dojrzewało? Jeżeli ponoć twardości węglanowe są niskie, to pod Tanganike średnio dobre parametry . Przepraszam za wprowadzenie w błąd niepotrzebnie wczoraj się wypowiadałem... ciężki dzień był Liczyłem, że właśnie ktoś z większym doświadczeniem się do tego dołączy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts