Jump to content

dobór sprzętu do 240L.

rafik50
 Share

Recommended Posts

Jako filtr biologiczny polecam:

HW-302

W swoim akwarium z Saulosi, 120x50x50 (300L) mam ten filtr i nada się do takiego akwarium jako biologiczny, wypełniony bioceramiką. Na rurę wlotową polecam założyć jakąś gąbkę / prefiltr, aby do kubła jak najrzadziej zaglądać. Filtr jest cichy i wiele osób sobie go chwali. U mnie pracuje od 2 miesięcy i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Pamiętaj, że do takiego akwarium potrzebujesz jeszcze filtr mechaniczny, polecam jakąś głowicę i do tego gąbkę o odpowiednim rozmiarze.(najlepiej okrągłą) 

Jako mechanika wybrałbym głowicę Aquael Circulator 1000. Tutaj nie żałowałbym pieniędzy, bo tanie głowice potrafią być naprawdę głośne. Możesz jednak poeksperymentować i wybrać jakąś chińską głowicę, może akurat będzie OK, wydajność jednak co najmniej 1000 l/h.

U siebie mam jeszcze cyrkulator JVP-100 (2500 l/h) i przy Saulosi jak i ogólnie pyszczakach z rodziny Mbuna jest to bardzo dobra opcja. Pierwsze zadanie to wymiatanie odchodów ryb w stronę filtra mechanicznego, drugie to symulacja rzeczywistych warunków bytowych ryb. Saulosi żyją w strefie silnych prądów i lubią ruch wody.

gdzieś na forum czytałem że wielu akwarystów odradza stosowanie gąbek przy malawi ponieważ cały syf gromadzi sie  na i pod gąbkami

A ja gdzieś czytałem, że wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. /ahr/

Edited by ahr
Pisownia.

Są dwie opcje:

brak filtra mechanicznego(gąbkowego) + brak cyrkulatora = co 2/3 dni odmulanie dna z odchodów

filtr mechaniczny (gąbkowy) + cyrkulator = potrzeba odmulania właściwie żadna, konieczność płukania gąbki raz w tygodniu

W zasadzie jest jeszcze trzecia opcja, czyli naprawdę mocny kubełek z bardzo silnym przepływem, wtedy mechanik jest niepotrzebny... ale gąbka jako prefiltr już tak.(albo prefiltr narurowy)

Wynika to z tego, że przy drugiej opcji cyrkulator wymiata odchody z przodu w stronę mechanika, a sam mechanik wymiata odchody z tyłu.(tak aby weszły w obieg cyrkulatora)

157bzm9.jpg

Edited by gregotsw