maverick78 Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Jako, że to pierwszy post na forum to witam grzecznie Przechodząc do meritum jak w temacie... Który z tych byłby wydajniejszy do akwa 30l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larst Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Cześć! Eheim - porządna firma, a co za tym idzie, również b. wydajny filtr. Oczywiście nie mam nic do Aquaela, bo to też b. dobra firma, lecz ja osobiście wziąłbym Eheima. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maverick78 Posted April 6, 2014 Author Share Posted April 6, 2014 Jakie masz argumenty za tym?Eheim 2006 ma wydajność na poziomie 180 l/h. Aquael Unifilter z wydajnością jest na poziomie 260 l/h i ma napowietrzanie oraz możliwość zastosowania deszczownicy.Wyboru nie podejmę stricte pod względem marki. Wiadomo Eheim to Eheim - to wypracowana marka. Jednak kwestia przepływu wody jest na korzyść Aquaela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Anioł Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Ja wybrałbym aquaela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 (edited) Wybierz ten, który nie zrobi Ci "pralki" w twojej 30-tce Ja w 30 litrach mam Aquel Pat Mini i świetnie sobie radzi. Woda klarowna jak kryształ, napowietrzanie eleganckie, wszystko gra, tańczy i śpiewa Edited April 6, 2014 by sandi708 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maverick78 Posted April 6, 2014 Author Share Posted April 6, 2014 (edited) No póki co też mam Pat Mini ale denerwuje mnie estetyka tego filtra (1) i wyciagajac go do czyszczenia czesc zabrudzen niestety spada z niego. Po rozmowie telefonicznej z jednym sprzedawcą doszła informacja, że Pick-up 2006 ma większą gąbkę a co za tym idzie większą powierzchnię filtracji. Sandi - oba filtry mają możliwość regulacji przepływu więc "pralki" nie zrobią. Edited April 6, 2014 by maverick78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 wyciagajac go do czyszczenia czesc zabrudzen niestety spada z niego No to chyba Eheim będzie lepszy dla Ciebie. Z pewnością jest wygodniejszy w obsłudze przy czyszczeniu, nie trzeba wyjmować całego filtra tylko pudełko z gąbką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robteos Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Ja użytkowałem Aquael Unifilter 280 w 45l i może wydajność duża ale te plastikowe pudełeczko niestety za dobrym pomysłem nie jest często się zapychała kratka którą są wciągane nieczystości i spada dużo wydajność nie zawsze chciało w środku pozostawać , otworzyłem kilka razy głowicę by przeczyścić wirnik z zanieczyszczeń i dojść szybko odgięły się plastikowe zatrzaski ,że później był problem z jego zamykaniem,stworzyły się szczeliny gdzie uciekało powietrze (może trafiłem na jakiś wadliwy) , aktualnie to on leży gdzieś u mnie w piwnicy.. Ogólnie nad takim małym akwarium to raczej bym się rozglądał za jakąś kaskadą bo szkoda marnować przestrzeń w tak małym zbiorniku.A jeśli miałbym wybór kupna jednego z tych dwóch to wybór by padł na Eheim pick-up 2006 lub jakiś mocniejszy model jeśli jest. Tyle z mojego doświadczenia może się przyda może nie Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Potwierdzam, co prawda ja miałem Aquaela Unifilter 500, ale problemy podobne do tych które opisał wyżej Robteos. Żywotność tego filtra skończyła się u mnie po roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maverick78 Posted April 6, 2014 Author Share Posted April 6, 2014 No i to mnie przekonało... Konkretnie i rzeczowo... Dziękuję za pomoc Pick-up Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts