Jump to content

Eheim pick-up 2006 czy Aquael Unifilter 280?

Recommended Posts

Cześć!

Eheim - porządna firma, a co za tym idzie, również b. wydajny filtr.

Oczywiście nie mam nic do Aquaela, bo to też b. dobra firma, lecz ja osobiście wziąłbym Eheima. :)

Pozdrawiam!

Jakie masz argumenty za tym?

Eheim 2006 ma wydajność na poziomie 180 l/h. Aquael Unifilter z wydajnością jest na poziomie 260 l/h i ma napowietrzanie oraz możliwość zastosowania deszczownicy.
Wyboru nie podejmę stricte pod względem marki. Wiadomo Eheim to Eheim - to wypracowana marka. Jednak kwestia przepływu wody jest na korzyść Aquaela.

Wybierz ten, który nie zrobi Ci "pralki" w twojej 30-tce ;)
Ja w 30 litrach mam Aquel Pat Mini i świetnie sobie radzi. Woda klarowna jak kryształ, napowietrzanie eleganckie, wszystko gra, tańczy i śpiewa ;)

Edited by sandi708

No póki co też mam Pat Mini ale denerwuje mnie estetyka tego filtra (1) i wyciagajac go do czyszczenia czesc zabrudzen niestety spada z niego.

Po rozmowie telefonicznej z jednym sprzedawcą doszła informacja, że Pick-up 2006 ma większą gąbkę a co za tym idzie większą powierzchnię filtracji.

Sandi - oba filtry mają możliwość regulacji przepływu więc "pralki" nie zrobią.

Edited by maverick78

wyciagajac go do czyszczenia czesc zabrudzen niestety spada z niego

No to chyba Eheim będzie lepszy dla Ciebie. Z pewnością jest wygodniejszy w obsłudze przy czyszczeniu, nie trzeba wyjmować całego filtra tylko pudełko z gąbką.

Ja użytkowałem Aquael Unifilter 280 w 45l i może wydajność duża ale te plastikowe pudełeczko niestety za dobrym pomysłem nie jest często się zapychała kratka którą są wciągane nieczystości i spada dużo wydajność nie zawsze chciało w środku pozostawać , otworzyłem kilka razy głowicę by przeczyścić wirnik z zanieczyszczeń i dojść szybko odgięły się plastikowe zatrzaski ,że później był problem z jego zamykaniem,stworzyły się szczeliny gdzie uciekało powietrze (może trafiłem na jakiś wadliwy) , aktualnie to on leży gdzieś u mnie w piwnicy.. Ogólnie nad takim małym akwarium to raczej bym się rozglądał za jakąś kaskadą bo szkoda marnować przestrzeń w tak małym zbiorniku.A jeśli miałbym wybór kupna jednego z tych dwóch to wybór by padł na Eheim pick-up 2006 lub jakiś mocniejszy model jeśli jest.

Tyle z mojego doświadczenia może się przyda może nie Pozdrawiam. :icon_e_biggrin:

Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany.
Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...