king1000 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Ostatnio próbuję wybarwić rosliny, dawkuję żelazo lecz na razie bez większych efektów. Troszkę zgłębiam temat i natknąłem się na coś, co nosi nazwę Kobaltosan. Podobno regularne stosowanie daje jakieś efekty i zastanawiam się nad zakupem, cena niewielka, ale mam wątpliwości. Wyczytałem, że kobalt jest szkodliwy dla zdrowia (pył kobaltu) - kobaltosan w/g unijnej dyrektywy miał zostać wycofany ze sprzedaży ponieważ kobalt ponoć jest rakotwórczy, ale nie znalazłem jakiegoś mocnego potwierdzenia na rakotwórczość kobaltu. Są jednak dopuszczone stężenia w środowisku pracy itp. Czy stężenie kobaltu w w/w preparcie może być dla nas szkodliwe? I najważniejsze, czy on zawiera w sobie sam kobalt - ponieważ jeden z dwóch producentów podaje taki skład: "KOBALTOSAN zawiera kompozycję związków kompleksowych, potasu, magnezu i manganu, rozpuszczalnych i trwałych w wodzie w szerokim zakresie twardości i pH..." oraz tajemniczy dla mnie związek - Wersenian K2Co - jak się domyślam pewnie tu jest ten kobalt, ale co to jest dokładnie. Jeśli ktoś ma o tym pojęcie, proszę o napisanie co i jak z tym kobaltem, tylko w miarę przystępnym językiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts