Jump to content

Dolewka wody z innego akwarium

hadwao
 Share

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie zakładanie pierwszego akwarium. Czytałem, że dolewka wody z innego akwarium może przyspieszyć rozwój bakterii w moim.

Tak się składa, że akurat moja siostra posiada także akwarium, z tym że jest ono bardzo małe (zdaje się, że ~30-40l). Tak więc mógłbym od niej pożyczyć powiedzmy maksymalnie te 8-10 litrów wody. Dodam, że akwarium siostry to taka typowa zupa rybna bez zadbania, woda o nieznanych parametrach itp itd. Czyli takie typowe akwarium.

I teraz pytanie, czy warto w ogóle taką dolewkę robić do akwarium 72l? Czy to w ogóle coś da, czy temat odpuścić, bo więcej z tego może być straty niż pożytku?

Stosowanie wody ze "starego" akwarium ma sens jeśli dajesz jej przynajmniej z 50% objętości nowego baniaka. Poza tym jak mówisz, że siostra słabo dba o swoje, to i różne cuda się tam mogą dziać.

Radzę jak przedmówca - wstaw swoje na świeżej wodzie i odczekaj z 3-4 tygodnie aż dojrzeje w swoim tempie :)

Tylko pamiętaj o poczekaniu 2 tyg. przed wpuszczeniem ryb. WODA MUSI ZAKWITNĄĆ.

Oczywiście wszyscy wiemy, że masz na myśli DOJRZEWANIE. Zakwity wody w akwarium z reguły mało pożądane są. ;) /ahr/

Edited by ahr

Oczywiście o tym już czytałem. Co prawda akwa zakładam na bazie ziemi ogrodowej i niektórzy twierdzą, że nie trzeba czekać, ale mi się nigdzie nie spieszy aż tak bardzo, więc ze spokojem te 2-3 tygodnie odczekam.

WODA MUSI ZAKWITNĄĆ

Że co proszę?? Zakwit wody to niepożądane zjawisko... Chyba chodziło Ci o to, że akwarium musi dojrzeć?

akwa zakładam na bazie ziemi ogrodowej i niektórzy twierdzą, że nie trzeba czekać, ale mi się nigdzie nie spieszy aż tak bardzo, więc ze spokojem te 2-3 tygodnie odczekam

Ziemia nie ma nic do rzeczy, KAŻDE akwarium musi dojrzeć... ok 3 tygodni to minimum, najlepiej kup sobie testy i sprawdzaj zawartość związków azotowych, wtedy zobaczysz kiedy akwarium dojrzeje (bo jedne dojrzewają szybciej a inne wolniej... 3 tygodnie to tak średnia ale może być różnie).