hadwao Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Witam, jestem na etapie zakładanie pierwszego akwarium. Czytałem, że dolewka wody z innego akwarium może przyspieszyć rozwój bakterii w moim. Tak się składa, że akurat moja siostra posiada także akwarium, z tym że jest ono bardzo małe (zdaje się, że ~30-40l). Tak więc mógłbym od niej pożyczyć powiedzmy maksymalnie te 8-10 litrów wody. Dodam, że akwarium siostry to taka typowa zupa rybna bez zadbania, woda o nieznanych parametrach itp itd. Czyli takie typowe akwarium. I teraz pytanie, czy warto w ogóle taką dolewkę robić do akwarium 72l? Czy to w ogóle coś da, czy temat odpuścić, bo więcej z tego może być straty niż pożytku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Ja na Twoim miejscu poczekałbym te 2 tygonie aż świeża woda sama dojrzeje. Zwłasza biorąc pod uwagę to, że akwarium Twojej siostry jest zaniedbane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Stosowanie wody ze "starego" akwarium ma sens jeśli dajesz jej przynajmniej z 50% objętości nowego baniaka. Poza tym jak mówisz, że siostra słabo dba o swoje, to i różne cuda się tam mogą dziać. Radzę jak przedmówca - wstaw swoje na świeżej wodzie i odczekaj z 3-4 tygodnie aż dojrzeje w swoim tempie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 (edited) Według mnie wlewanie wody z nieznanego zbiornika i do tego jeszcze z zaniedbanego to jak strzał w kolano. Wiele problemów może przysporzyć zakup roślin ze sklepu a co dopiero taka woda... Edited March 31, 2014 by włóczykij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadwao Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Ok w takim razie ten pomysł odpuszczam i instaluje akwarium w 100% na kranówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 (edited) Tylko pamiętaj o poczekaniu 2 tyg. przed wpuszczeniem ryb. WODA MUSI ZAKWITNĄĆ. Oczywiście wszyscy wiemy, że masz na myśli DOJRZEWANIE. Zakwity wody w akwarium z reguły mało pożądane są. /ahr/ Edited March 31, 2014 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadwao Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Oczywiście o tym już czytałem. Co prawda akwa zakładam na bazie ziemi ogrodowej i niektórzy twierdzą, że nie trzeba czekać, ale mi się nigdzie nie spieszy aż tak bardzo, więc ze spokojem te 2-3 tygodnie odczekam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 WODA MUSI ZAKWITNĄĆ Że co proszę?? Zakwit wody to niepożądane zjawisko... Chyba chodziło Ci o to, że akwarium musi dojrzeć? akwa zakładam na bazie ziemi ogrodowej i niektórzy twierdzą, że nie trzeba czekać, ale mi się nigdzie nie spieszy aż tak bardzo, więc ze spokojem te 2-3 tygodnie odczekam Ziemia nie ma nic do rzeczy, KAŻDE akwarium musi dojrzeć... ok 3 tygodni to minimum, najlepiej kup sobie testy i sprawdzaj zawartość związków azotowych, wtedy zobaczysz kiedy akwarium dojrzeje (bo jedne dojrzewają szybciej a inne wolniej... 3 tygodnie to tak średnia ale może być różnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Zgadza się, chodziło mi o dojrzewanie. Mój błąd przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts