Pysio Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Witam, Otóż w jednym z moich baniaków coś zaczęło się dziać z małymi ampulariami żółtymi, ich skorupki na samych końcach robią sie czarne. Czym to mogło zostać spowodowane i jak to wyeliminować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Może to niedobór wapnia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2014 Author Share Posted March 30, 2014 Wątpię, przy niedobrze wapnia skorupki się niszczą i robią białe Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Znalazłem podobny temat u "konkurencji" ten osad jest to glon, i faktycznie da się go zeskrobać z muszli, tylko mam teraz kolejne pytanie, jak pozbyć się tego w inny sposób a nie mechaniczny? Bo tak czyszcząc po jednym malutkim ślimaku mogę zrobić im krzywdę bo są bardzo delikatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Hmm... A może inne ślimaki będą w stanie same zjeść te glony z muszelek malutkich nie robiąc im przy tym krzywdy? U mnie rozdętki sobie wchodzą na muszle i czyszczą je sobie wzajemnie jak jakiś się "obklei";) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 2, 2014 Author Share Posted April 2, 2014 Nie, to na nie, nie działa Trzeba użyć jakichś bardziej drastycznych metod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 To poczekaj, aż trochę podrosną i je zeskrob Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts