arkosw Posted March 29, 2014 Share Posted March 29, 2014 (edited) Jak w temacie, czym można karmić, chodzi mi o rzeczy które można znaleźć w domu, lesie, na podwórku itp. itd....Może piszcie numer, a potem co dać:1. Rybki wszystko i mięso żerne- gupiki, bojownik, pyszczaki, pielęgnice, pielegniczki...2. Rybki denne/roślino żerne- wszystkie "glonojady", zbrojnik niebieski, otosek, kirysy...3. Krewetki- red cherry, amano, filtrujące, babaulti...4. Ślimaki- helenki, ampularie, zatoczki (one chyba wszystko jedzą ), rozdętki, świderki...5. Ogólnie- jedzenie, które zjedzą np. Ryby i krewetki, takie uniwersalne. Myślę że, wiecie o_co mi chodzi.Mam nadzieję, że innym się przydadzą takie wiadomości, mi na_pewno Edited March 29, 2014 by ahr Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeRRo121 Posted March 29, 2014 Share Posted March 29, 2014 1,2,3,4,5 karma dla rybek, którą znajdziesz wdomu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted March 29, 2014 Author Share Posted March 29, 2014 1,2,3,4,5 karma dla rybek, którą znajdziesz wdomu Nie bądź złośliwy, każdy wie o_co mi chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 29, 2014 Share Posted March 29, 2014 Jeżeli nie masz karmy w domu, to lepiej przegłodzić rybki 1-2 dni niż eksperymentować sprawdzając wytzrymałość ich układu pokarmowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted March 29, 2014 Author Share Posted March 29, 2014 (edited) Rybek jeszcze nie mam, pokarmy kupuję połatkowane i mrożone plus żywe: muszki owocówki i raz na jakiś czas artemia. Wcześniej tak miałem i teraz też będę miał. Chciałem urozmaicić im dietę. A wy piszecie nie na temat Edited March 30, 2014 by arkosw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 (edited) Trzeba było tak od razu, sądziłem, że chodzi Ci o pokarmy zstępcze (gdy nie ma np. płatków). Jeżeli chodzi o: gupiki - słyszałem, że lubią wątrobę wołową (nigdy nie sprawdzałem); kirysy - podobno uformowane kulki z chleba. 5. chleb, czytałem kiedyś, że gupiki zjadły komuś małe krewetki (na innym forum). To chyba tyle jeżeli o mnie chodzi. Dodam, że nigdy nie podawałem wymienionych przeze mnie produktów rybom. Edited March 30, 2014 by ahr Reg. 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted March 30, 2014 Author Share Posted March 30, 2014 Oto mi chodziło Ja mogę tyle dodać: (nie stosowane prze zemnie, ale przez pinakolada ) 3.Pyłek pszczeli (trudno będzie go zdobyć, ale można go kupić ), dynia hakkaido, liście dębu, skrzyp polny, szyszki olchy, pokrzywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamNiedzwiecki Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Krewetki, ślimaki ampularie - sparzone ziemniaki, marchewka, szpinak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Trzeba było tak od razu, sądziłem, że chodzi Ci o pokarmy zstępcze (gdy nie ma np. płatków). Jeżeli chodzi o: gupiki - słyszałem, że lubią wątrobę wołową (nigdy nie sprawdzałem); kirysy - podobno uformowane kulki z chleba. 5. chleb, czytałem kiedyś, że gupiki zjadły komuś małe krewetki (na innym forum). To chyba tyle jeżeli o mnie chodzi. Dodam, że nigdy nie podawałem wymienionych przeze mnie produktów rybom. Z tym chlebem to lepiej uważać Lepiej żeby napęczniał najpierw poza akwarium a nie od razu bo czasem napęcznieje w żołądku ryby i będzie tragedia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Można ugotować jajko na twardo. Potem samo żółtko posiekać na drobne kawałki i wysuszyć. Pokarm taki jest bardzo chętnie zjadany przez wiele gatunków ryb. Jednak nie należy go podawać w zbyt dużych ilościach ponieważ łatwo zanieczyszcza wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 5. chleb Z chleba to sobie kanapkę zrób, a nie do akwarium ładujesz. Widziałeś gdzieś może ryby wypiekające bułki? Nie? Więc widocznie nie jest to element ich diety, podobnie jak mięso zwierząt ciepłokrwistych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Z chleba to sobie kanapkę zrób, a nie do akwarium ładujesz. Widziałeś gdzieś może ryby wypiekające bułki? Nie? Więc widocznie nie jest to element ich diety, podobnie jak mięso zwierząt ciepłokrwistych. Również mogę powiedzieć "widziałeś ryby, którye w naturze lub same sobie wypiekają płatki które im podajemy ?" przeczytaj skład gotowych karm dla ryb. Napisałem również, że ja nie podaje tego rybom, a Ty użyłeś formy 2 osobowej. Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Z chlebem nie radzę kombionwać, raz przez przypadek wpadł mi kawałek okruszka jak jadłem kanapkę przyglądając się rybkom i bojownik zjadł a potem przez trzy dni miał taki spuchnięty brzuch że myślałem że go rozsadzi A tak na temat to dla zbrojnika sparzone warzywa : brokuł,ogórek,kalafior,brukselka,marchew,cukinia, dawałem też arbuza i może dwa razy paprykę czerwoną obgotowaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arhkoe Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Czytałem jeszcze, że gupiki lubią słodką czerwoną paprykę w proszku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Wyczytałam w składzie karmy dla bojownika, że zawiera ona suszoną lucernę, pietruszkę, pokrzywę oraz suszony czosnek. Nie stosowałam żadnej z tych przypraw jako urozmaicenie diety, a już na pewno nie podałabym im suszonego czosnku (chyba, że byłby zawarty w gotowym pokarmie), więc ciężko mi potwierdzić, czy takie ''dobrobyty'' można im podawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted April 6, 2014 Share Posted April 6, 2014 Można ugotować jajko na twardo. Potem samo żółtko posiekać na drobne kawałki i wysuszyć. Pokarm taki jest bardzo chętnie zjadany przez wiele gatunków ryb. Bardzo proste i bezpieczne urozmaicenie diety. Moja obsada dostaje żółtko 2 razy w tygodniu, czasem rzadziej. Poza tym stanowi ono bardzo chętnie zjadany pokarm dla narybku - testowane na maluchach kirysków pstrych i żyworódek Endlera Czasem wrzucam do akwarium patyczek do szaszłyków z kawałkiem ogórka, marchewki lub banana. Moje ryby i krewetki uwielbiają szczególnie dwa ostatnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 Również mogę powiedzieć "widziałeś ryby, którye w naturze lub same sobie wypiekają płatki które im podajemy ?" przeczytaj skład gotowych karm dla ryb. Napisałem również, że ja nie podaje tego rybom, a Ty użyłeś formy 2 osobowej. Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka Mnie się wydaje, że tu bardziej chodzi o fakt, że chleb jest mocno przetworzonym produktem spożywczym - w przeciwieństwie do płatków owsianych. Kukurydzianych raczej bym nie pakowała rybom do akwarium, te wszystkie świństwa chemiczne typu glutaminiany sodu, barwniki, konserwanty i inne trutki raczej nie podreperują naszym rybciom zdrowia, tak samo, jak nam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 7, 2014 Author Share Posted April 7, 2014 A można by taki chleb świeżo pieczony ? ale chyba nie bo się dużo drożdży daję.Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka A może by tak warnika za wypisywanie głupot? Nudzi Ci się? Poczytaj jakieś ciekawe artykuły o akwarystyce, przyda się. /ahr/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 (edited) A można by taki chleb świeżo pieczony ? ale chyba nie bo się dużo drożdży daję. Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka A może by tak warnika za wypisywanie głupot? Nudzi Ci się? Poczytaj jakieś ciekawe artykuły o akwarystyce, przyda się. /ahr/ Wątpię. Drożdże rybom nie służą jak sądzę, chyba, że chcesz mieć zdychające baloniki w akwarium. Jesteś kaskaderem, skoro takie metody karmienia przychodzą Ci do głowy Jak już wspomniał ahr: Z chleba to sobie kanapkę zrób, a nie do akwarium ładujesz. Widziałeś gdzieś może ryby wypiekające bułki? Nie? Więc widocznie nie jest to element ich diety, podobnie jak mięso zwierząt ciepłokrwistych. Edited April 8, 2014 by sandi708 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Drobne owady jak chodzi o znalezione rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts