krzysiachek21 Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 Witam Mam mały problem tj. na forach wszyscy eksperci proponują odpowiednią dla roślin barwę światła 5500-6500 ale będąc w sklepie zauważyłem świetlówki specjalne dla roślin np. z firmy dennerle i one oddają barwę ok. 4500, więc o co tu chodzi? Pozdrawiam Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultra Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 (edited) Bo barwa światła to jeszcze nie wszystko, dla roślin ważne są fale z zakresu czerwonego i niebieskiego i każda świetlówka w różnej długości je emituje niezależnie od barwy światła, ale poza tymi dwoma jest jeszcze widmo zielone, niewykorzystywane przez rośliny, za to chętnie przyswajane przez glony i fal z zakresu tego widma powinno być najmniej. Przyjęło się natomiast, że barwa światła 6500K jest najodpowiedniejsza ponieważ jest najbardziej zbliżona do światła w słoneczny dzień i emituje widmo niebieskie i czerwone w większym stopniu niż zielone, więc jest odpowiednia dla roślin. Do tego dochodzą jeszcze względy estetyczne 6500K to światło białe, a 4500 to światło żółte i akwarium przy świetle żółtym nie wygląda naturalnie. Dodatkowo jeszcze pasuje wspomnieć o stopniu oddawania kolorów, ale to już mniej dotyczy roślin więc podaruję sobie. Poza tym jest fajny podklejony temat w dziale oświetlenia, poczytaj. http://forum.superakwarium.pl/topic/37295-o%C5%9Bwietlenie-odpowiednie-dla-ro%C5%9Blin/ Edited March 27, 2014 by ultra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiachek21 Posted April 7, 2014 Author Share Posted April 7, 2014 (edited) Dzięki za odp., trochę rozjaśniło mi się w głowie. Aha 4500K świetlówki już używałem i dają fajny kolor ala herbata w bw Temat do zamknięcia Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Edited April 7, 2014 by krzysiachek21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts