Nemo7 Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Coraz częściej widzę że ludzie z powodzeniem używają ziemi ogrodowej w zbiornikach. Zastrzegając równocześnie, że nie wolno nic już później przesadzać i grzebać w podłożu bo grozi wysypem glonów. Za zastosowaniem ziemi ogrodowej przemawia jej niska cena. Substrat jest podobno bezpieczniejszy, jeżeli chodzi o przesadzanie w późniejszym okresie. Jednak jak wiadomo do akwarium o pojemności 112L wyjdzie znacznie drożej niż ziemia. Zastanawia mnie takie rozwiązanie na sam spód 2cm ziemi ogrodowej i to przysypać substratem o podobnej wysokości co da w sumie około 4cm grubości podłoża. Ewentualnie 3cm ziemi + 1cm substratu. Czy takie rozwiązanie jest dobre ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gralik Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Witam.Osobiście po raz pierwszy zastosowałem ziemię ogrodową w listopadzie 2013 i już nigdy nie zmienię tego typu podłoża!!! Przynajmniej w moim przypadku było tylko na plus. O dziwo to samo podłoże funkcjonuje do dziś. Jeszcze działa .Ziemia ogrodowa to jakaś zwykła była, ziemia ogrodowa uniwersalna, niestety dokładnie nazwy nie jestem w stanie podać. O ile się nie mylę taka ziemia nie może być zbyt kwaśna[np. ziemia ogrodowa do borówek]. Wybieraj najzwyklejszą.Dodatkowo do tej ziemi dodałem gliny rzecznej, rozkruszyłem i porozsypałem na tą ziemię.Tak się składa, że mam fotkę jak to wykonałem:Jak widać na zdjęciu, najpierw poszła warstwa ziemi i rozkruszona glina[warstwa do 2cm], oczywiście są odstępy od szyb ok 5cm. Całość przykryłem żwirkiem o gradacji 2-3mm, i dopiero na to dałem warstwę jbl manado. Łaczna grubosć całego ''tortu'' ok 7-8 cm, uważam że wcale nie jest to duzo, jest bezpieczniej a poza tym długo takie podłoze wytrzymuje.Listopad 2012 r. [zbiornik ma 3 dni]Styczeń 2013 r.112L marzec 2013 r.Ryby:5xZwinnik Jarzeniec, 4xKirys Pstry, 2x Zbrojnik Niebieski, 12xMiedzik Obrzeżony, ok 15 krewetek Red CheeryRośliny:Cryptocoryna affinis, Rzęsa, Pistia, Lomariopsis lineata[subwassertang], Hygrophila Polysperma, Anubias, Kabomba, Rotala, Bacopa Karolińska, Mech Jawajski, Cryptocoryna Wendtii green [nowość]Filtry:zewnętrzny TetraTec ex700wewnętrzny Aquael FAN-1 PlusRozmiar akwarium:80x35x40Oświetlenie:2x 18W T8 Daylight, 1x13W T5Inny sprzęt:Grzałka z termostatem 100WPodłoże:ziemia ogrodowa+żwirek bazaltowy 1-3mm+jbl ManadoPokarmy:Płatki, tabletki do ryb dennych, mięsny, ochotka.Preparaty:Profilaktycznie od czasu do czasu CMFNawozy:brakDekoracje:Korzeń śliwka - własnoręcznie wykopany, oskórowany, spreparowany .Tak to było, jakoś w styczniu zmieniłem aranżację, tj. poprzesadzałem w inne miejsca rośliny, zwłaszcza kryptokoryny, jeśli zrobisz umiejętnie niektóre czynności to i zmiana aranżacji przebiegnie w takim podłożu bezproblemowo.W moim przypadku nie ma substratu, jest tylko ziemia ogrodowa+żwirek+jbl manado czyli zwykłe podłoże. Niektórzy dają substrat i na to po prostu żwirek i też rośnie dobrze. Wybór należy do ciebie, jakby co pisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszW Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 Pamiętać nalezy, aby poprosic o zmienie odkwaszoną. Z reguły takie hasło wystarczy. Jeśli ktoś jest bardziej dociekliwy, bądź sprzedawca nierozgarnięty to ziemie o pH w przedziale 5,5-6,5 pH, bo takie sa w sprzedaży. ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted March 27, 2014 Author Share Posted March 27, 2014 @ Gralik Co do Substratu to akurat bardzo mi się podoba i wolał bym go dać na wierzch. Pro Soil oraz Aqua Art Substrate II moim zdaniem bardzo ładnie się prezentują. Dlatego mnie to zastanawiało czy można dać na sam spód ziemie, a na wierzch któreś z w/w podłoży. Wtedy nieźle to wygląda i jest ekonomiczniej. Z tego co widzę po twoich zdjęciach to można tak zrobić i to z sukcesem. @ MateuszW Będę o tym pamiętał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts