Outsider_max Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Zakładając akwarium przyznaję się nie przemyślałem, bo za bardzo nie miałem czasu siedzieć nad tym. Teraz po miesiącu zastanawiam się czy przy kilku gupikach, jednej kosiarce i zbrojniku nie "namieszać" trochę z ułożeniem dna. Wszystko przedstawia załączony rysunek, ale dla nie kumatych ( ) chcę zostawić piasek jako główne podłoże a tylko tam gdzie są rośliny zostawić żwir (placki, wyspy ze żwirku, pod nim nie będzie nic) Czy to dobry pomysł, czy już lepiej nic nie zmieniać, nie dotykac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuanda Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Nie wiem po co takie kombinacje, piasek jako podłoże wierzchnie ewentualnie pod piaskiem ziemia lub substrat i na tym koniec. Uprzedzam pytanie o strefy beztlenowe, w miejscu gdzie będą rośliny nie wytworzą się przy grubości 5 cm, a nawet w miejscach bez nich trudno o takie miejsca gdzie tlen nie dostałby się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outsider_max Posted March 25, 2014 Author Share Posted March 25, 2014 No dobrze a co z kwestią, że ryby czują się lepiej przy ciemnym podłożu. Do rybek takich jakie planuję (danio, neon, kirysek) w 50 litrach dno musi być piaszczyste.. Dlatego tak kombinuję z podłożem. Przecież roślin do samego piachu nie wsadzę.Sent from my RM-885_eu_poland_298 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuanda Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Ciemne owszem wybierasz piasek do piaskownic o odcieniu żółtym np sobex, pod roślinami dajesz ziemię i rośliny sadzi się w piasku lepiej niż w każdym innym podłożu, mówie to z doświadczenia mam obecnie w zbiorniku układ ziemia piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Przecież roślin do samego piachu nie wsadzę. Czemu? Jałowy żwir w niczym nie jest lepszy od jałowego piasku. I w jednym i w drugim wypadku w zależności od wymagań roślin i światła, warto pomyśleć o kulkach g-t/ ziemi/ nawożeniu. Kilka tutejszych zbiorników z zielem rosnącym na piasku, np: Akwarium Sławka121: Akwarium Ahr: Akwarium Limaka86: Moja szklanka z jałowym piaskiem: Co do ryb i ciemnego podłoża. Nie chodzi tylko o kolor materiału piasku/żwiru/kamieni... Możesz przecież zagracić dno roślinami, korzeniami, szyszkami olchy, liśćmi, kawałkami kory itp. Chodzi także o to aby nie zrobić rybom solarium, gdyż większość gatunków lubi stonowane oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Outsider_max Posted March 25, 2014 Author Share Posted March 25, 2014 Ale macie tam ziela... Wspaniałe gratuluje. Czy dno (dywan) z mchu jest dobrym pomysłem. Usunę przy następnej podmianie wody żwirek. No i kupię jakiś nawóz może do roślin. Może będzie dobrze. Sent from my RM-885_eu_poland_298 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 25, 2014 Share Posted March 25, 2014 Czy dno (dywan) z mchu jest dobrym pomysłemTo zależy od gatunku mchu. Ja polecam milimeter moss lub phoenix moss, mocowane na płaskich kamieniach lub łupkach, ew. na plastikowej siatce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts