phonetiks098 Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 (edited) Wygląda jak by miała zdarty naskórek, ale od miesiąca jej to nie znika. Wlewałem do wody HEALTHOSAN w sklepie powiedzieli, że to zadziała ale nie działa. Zrobiłem jej kwarantanne i wlałem ten środek. Poniżej zamieściłem zdjęcia. Z góry dziękuje za pomoc. Edited March 23, 2014 by phonetiks098 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Ta ryba jest ostro pokiereszowana. Co jest powodem tych ran ?Garbniki w wodzie i odpowiednie parametry to podstawa. Jak parametry wyglądają u Ciebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Kupiłem 2 takie ryby w sklepie zoologicznym. Druga jest zdrowa ale z tą coś się zaczęło dziać. Trzymałem ją w akwarium z: 2 pielęgnicami papuzimi, brzanką rekinią, 2 bocjami wspaniałymi, i tą drugą pielęgnicą. W tej chwili nie znam parametrów wody ponieważ nie mam testu ale kupię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandi708 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Nie radzę trzymać pielęgnic papuzich z pawiookimi, obie strony są agresywne wobec siebie. U mnie non stop były walki w akwarium, kiedy hodowałam papuzie, straszne rany miały. Potem zwiększyłam litraż akwa i było ok, ale musiałam oddać bocje, bo mi zatłukły jedną, największą. Wydaje mi się, że samce mogły walczyć o terytorium. Jaki masz litraż akwarium, jakie ryby tam trzymasz i ile ich jest? Plus podaj parametry wody, bo sokoro lek nie działa, to może być coś nie tak z wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 U mnie nie zauważyłem żeby ze sobą walczyły. Litraż akwarium to 60 l ale sprzedaje te ryby bo są za duże. Ryb jest 6. I tak jak już wcześniej pisałem nie znam parametrów wody bo nie mam testu. I który test do wody jest najlepszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Jezusie...W tym akwarium nie powinna się znaleźć ani jedna z w/w pielegnic!!!Nie dziw się, że lek nie chce działać- nie dość, że nie znasz parametrów to ryby żyją w ścisku.Ścisk w akwarium = StresStres = Choroby.A co czego choroby prowadzą chyba nie musze mówić...Obsada wymaga wielkich zmian. Nim zainwestujesz w następne ryby to poczytaj forum, dokształć się porządnie i KUP TESTY. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ossesmayer Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Na taki litraż wszystkie ryby są za duże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Wiem i dla tego je sprzedaje. Teraz kupie mniejsze ryby: neonki, mieczyki, kardynałki itp. i czy może być ten test do wody http://allegro.pl/jbl-test-6w1-6in1-50-testow-giga-promocja-i4042484022.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Mieczyki wymagają akwarium 100cm długie. PRZED ZAKUPOWEM POCZYTAJ O WYMAGANIACH RYB. Moższ też założyć temat w dziale Obsady, nie wszystkie strony podają "prawdziwe" info Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Ale nadaje się ten test z JBL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Uwierz mi, lepiej zainwestować w testy kropelkowe. Są dużo dokładniejsze i starczają na dłużej Ja mam Tropical, ale jak bym teraz kupował to bym brał kropelki JBL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 O jakim teście mówisz o pojedynczym czy 6w1 bo 6w1 kosztuje 111zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 podstawowe pH, GH, KH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 A jak myślicie na co ta pielęgnica może być chora bo rany to po jakimś czasie by się zagoiły a ona to ma od miesiąca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 To może być zwykłe uszkodzenie mechaniczne, które się nie goi ze względu na warunki, w jakich żyją te ryby.Ryba zestresowana nie będzie się regenerować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 (edited) Ona nie wiem dla czego cały czas siedziała za korzeniem i zauważyłem że ma postrzępione płetwy boczne i ogonową. Nie wiecie czy ten ,,hearthosan" jest do końca skuteczny. Edited March 24, 2014 by phonetiks098 Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Przy stosowaniu healthosanu w akwarium powinno być wyłączone oświetlenie ponieważ przy świetle szybciej następuje rozkład substancji aktywnych przez co leczenie może trwać dłużej, a nawet być nie skuteczne. W tej chwili oprócz wyleczenia ryby sprawą priorytetową jest znalezienie dla wszystkich ryb z tego akwarium nowego " domu ". Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 Ale ja miałem zgaszone światło. A jeśli chodzi o ryby to jeślibyście byli zainteresowani kupnem to tu jest link: http://tablica.pl/oferta/ryby-akwariowe-CID103-ID5oodW.html#a24e4e59c7 Zamieść ogłoszenie w dziale Giełda: http://forum.superakwarium.pl/classifieds/ W niniejszej kategorii (Choroby i leczenie) raczej nikt nie szuka dla siebie nowej obsady... / Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 26, 2014 Author Share Posted March 26, 2014 Mam jeszcze jedno pytanie który test jest ważniejszy KH czy GH? Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 W testach kropelkowych np: firmy zoolek masz w jednym opakowaniu odczynniki do badania GH i KH. Koszt takiego opakowania to około 20 zł. A takie jedno opakowanie wystarczy na wiele badań wody. W tej samej cenie można kupic testy tej samej firmy do badania pH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 26, 2014 Author Share Posted March 26, 2014 A w jakim zakresie kupić test na PH? Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 26, 2014 Share Posted March 26, 2014 Wspomniane już przeze mnie testy firmy zoolek mają w jednym opakowaniu odczynniki do mierzenia pH w dwóch zakresach: 4,5 - 9,0 oraz 6,0 - 8,0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
phonetiks098 Posted March 26, 2014 Author Share Posted March 26, 2014 (edited) Niestety pielęgnica dziś w nocy zdechła. Edited March 27, 2014 by phonetiks098 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts