Okses Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Cześć jestem Kamil i dysponuje akwarium 112l, w którego skład wchodzą następujące ryby: 3 kiryski (pandy) 5 Skalarów ( tych mini ) 4 kakadu ( 1+3 ) 1 glonojad ( który wkrótce pewnie zostanie zastąpiony dwoma złotymi ) I chciał bym się dowiedzieć czy dieta, którą obecnie stosuje dla nich jest dobra , a mianowicie: Pon: Suchy Wt: Suchy Śr: Pychotka Czw: Suchy Pt: Suchy Sob: Pychotka N:Suchy I chciał bym się też dowiedzieć troszkę więcej o " dniu głodówki", ponieważ natknąłem się na to dziś i nie wiem co o tym sądzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Jaka pychotka? Masz złą obsadę w akwarium jak byś nie zauważył Tzw. zupa rybna. Na skalary za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultra Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 5 Skalarów ( tych mini ) Nie ma skalarów mini, każdy urośnie a do Twojego akwarium żaden skalar nie jest odpowiedni. 3 kiryski (pandy) Kiryski są stadne, minimum 6szt i potrzebują piasku na dnie. 1 glonojad ( który wkrótce pewnie zostanie zastąpiony dwoma złotymi ) Zbrojniki sobie odpuść, lepsze otoski w ilości 6-8szt. Śr: Pychotka Co to jest pychotka? Nie każdy żywy czy mrożony pokarm sprzedawany w sklepach jest dobry, więc doprecyzuj. I chciał bym się też dowiedzieć troszkę więcej o " dniu głodówki" Jeden dzień głodówka, najlepiej dzień, w którym podmieniasz wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okses Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Cóż za przeoczenie ma być "Ochotka" nie "Pychotka" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) Nie karm tym czymś. To najgorszy pokarm. To, że ryby to jedzą nie znaczy, że jest dla nich dobre. Kup mrożonki takie jak artemia, cyclop, wodzień. Zrób porządek z obsadą. Edited March 17, 2014 by Krzysiek1702 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okses Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Masz złą obsadę w akwarium jak bys nie zauważył Tzw. zupa rybna czemu niby zupa rybna? Nie karm tym czymś. To najgorszy pokarm. To, że ryby to jedzą nie znaczy, że jest dla nich dobre. Kup mrożonki takie jak artemia, cyclop, wodzień. Zrób porządek z obsadą. Nie wiedziałem niby miało być dobre :/ zmienie tylko gdy się skończy zostało mi pół kostki. I kupię co mówisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultra Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 czemu niby zupa rybna? Przeczytaj co napisałem wyżej. zmienie tylko gdy się skończy zostało mi pół kostki Wyrzuć do kosza i kup to co wyżej Krzysiek napisał, a nie karm tylko dlatego, że Ci zostało. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Z całkowita zupą może przesadziłem :/ Ale obsada jest nieprawidłowa. Skalary za duże. Jeśli tym "glonojadem" jest zbrojnik niebieski, to może zostać, jeśli l.pardalis lub gubbiceps to musi wylecieć. Nie ma mowy o 2 złotych. Kiryski są stadne i wymagają piachu na dnie (podobnie jak pielęgniczki kakadu) 1 dzień głodówki 3x mrożony, 3x suchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okses Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Szkoda, że ze skalarów muszę zrezygnować nie spotkałem jeszcze ryby która mogła by jej wdziękiem dorównać. A dlaczego dwa złote odpadają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Poczytaj o nich to się dowiesz. Przed zakupem ryb do akwarium musimy o nich poczytać, ale nie na chybił-trafił. Jeśli potrzebujesz więcej wskazówek na temat obsady to pisz PW lub załóż temat w dziele "Obsady" na tym forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clarias Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Faktycznie dieta jak i pokarm który podajesz swoim rybkom nie powala na kolana. Zastosuj się do powyższych rad i nie czekaj na to aż zużyjesz pokarm który masz, naprawdę nie służy to rybkom, powinieneś zadbać o to aby pokarm był dobrej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts