Marhyl Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 WitamZakupiłem korzeń na giełdzie akwarystycznej i Pani powiedziała żebym go wygotował.Gotowałem w roztworze z solą lecz nie mam możliwości wsadzenia całego korzenia do garka ponieważ wystaje jakieś 20cm- jest po prostu za duży. Nie wiem co to za korzeń i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Gotowałem go raz i woda po godzinie gotowania była bardzo ciemna wręcz jak kawa. Gotowałem drugi raz i to samo. Zalałem wrzątkiem znów to samo. Nie wiem jak go odkazić i wymoczyć aby nie puszczał koloru przy gotowaniu a co najważniejsze w akwarium. Obecnie leży w zimnej wodzie i jest tzw. herbatka. Przypominam że nie wiem z jakiego drzewa ten korzeń.Załączam zdjęcie. Korzeń wyciągnięty- mokry.http://www.fotosik.pl/pok...444c48f1c6.htmlProszę o rady jak uporać się z tym korzeniem, czytałem już sporo na necie i szukałem po forach ale już sam nie wiem co mam z nim zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultra Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Korzenie mają to do siebie, że potrafią barwić wodę przez długi czas. Jeżeli nie chcesz w akwarium zabarwionej ciemnej wody, to pomóc może Ci jedynie cierpliwość i płukanie. Jeżeli już go wygotowałeś dwa razy, to pewnie bez problemu tonie, więc wrzuć go do miski, w której się mieści i mocz przez kilka godzin, wylej wodę, wlej nową i dalej mocz, aż przestanie tak intensywnie barwić. Cierpliwość i płukanie, nic więcej nie możesz zrobić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo130 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 http://forum.superakwarium.pl/topic/6090-korzenie-preparacjaporady/ Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi