Saru Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Witam. Czy miał ktoś styczność z chińską belką HDD-420 ze świetlówką o mocy 24W? Co to za świetlówki, czy może być problem z zakupem nowej? http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-hdd-420-24w-pl-i4040459729.html Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Nie powinieneś mieć problemu, o ile mieszkasz w miarę dużym mieście. Hurtownia elektryczna, powinna mieć takie na stanie, lub któryś ze sklepów internetowych. A świetlówka to model PL-L 24W na gniazdo 2G11. Ewentualnie możesz mieć mały problem z doborem barwy. 840 (4000k) i 850(5000k) są popularne. 865(6500k) troszkę mniej. Jeżeli nie orientujesz się w barwach, tu masz tabelę: http://www.ecat.lighting.philips.pl/l/profesjonalne-zrodla-swiatla/niezintegrowane-swietlowki-kompaktowe/swietlowki-pl-l/master-pl-l-4-pinowe/927903208470_eu/ http://www.marketelektryczny.pl/przedluzacze-swietlowka-pl-l-24w8404p---philips-o_112_325.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saru Posted March 16, 2014 Author Share Posted March 16, 2014 (edited) Dzięki Damilio. Z tego co widzę 865 idzie jeszcze dostać. Zastanawia mnie jeszcze sam sprzęt, czy elektronika się nie grzeje, nie buczy, albo co gorsza czy ta świetlówka nie jest już w nim zintegrowana (kto wie w końcu to chińszczyzna). Do 25-30l (40x25x25 lub 40x25x30) była by dla mnie jak znalazł. Nie wiele droższa od Decolighta. Nie wiem czy to jakaś nowość jest bo w całym internecie nie mogę znaleźć chociażby wzmianki na temat tej belki :/ Edited March 16, 2014 by Saru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Nie sądzę. Tylko Aquael robi ludzi w wała, i nie daje możliwości wymiany świetlówki w "belkach" do krewetkariów. Na zdjęciu widać, że świetlówka jest osobno, więc zapewne jest do późniejszej wymiany. Elektronika będzie się grzać, w końcu to stara technologia T8. Na zapłonniku magnetycznym. Ale spokojnie. Aż tak źle nie będzie. Dużo ludzi odchodzi od T8, na rzecz T5. T5 są efektywniejsze, lepszy współczynnik oddawania barw, trochę droższe, lepszy strumień światła. A co do buczenia, będzie, ale za jakieś kilka lat, jak blaszki transformatora się przegrzeją Zawsze jeżeli nie masz pewności, to napisz do sprzedawcy z zapytaniem o świetlówkę. Zintegrowana czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saru Posted March 16, 2014 Author Share Posted March 16, 2014 Napisałem do sprzedawcy Pewnie jutro odpowiedzą. Jeśli wszystko będzie ok to zaatakuje, od razu tutaj zrecenzuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saru Posted March 27, 2014 Author Share Posted March 27, 2014 Nie testowałem jeszcze na działającym akwarium, ale za te pieniądze jest całkiem fajna . Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkmaverick Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Nie testowałem jeszcze na działającym akwarium, ale za te pieniądze jest całkiem fajna . Polecam. Mnie też się podoba. Do małego akwa idealna. Saru Jak belka się sprawuje po kilku dniach używania? Cena atrakcyjna. Przetestowałeś, jakieś mankamenty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 1, 2014 Share Posted April 1, 2014 Czy 24W do tak małego akwa to nie za dużo dla ryb? Chyba że zajmujesz się tylko roślinami+Co2 to git:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saru Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Belka działa już miesiąc. Wszystko jest jak należy, nic nie buczy nic się nie przegrzewa. Nie wiem czy jest to za dużo do 30 litrowego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Jeśli trzymasz w tym akwa rybki to mam nadzieję że chociaż pływa jakaś roślinność po powierzchni bo dla ryb to solarium. 0,5W/l to już max dla ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts