miras Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Po pierwsze chciałem się przywitać z użytkownikami forum. Druga sprawa to prośba o pomoc w doborze filtracji do mojego nowego szkiełka 300 l , w tej chwili posiadam baniak 112 l i do jego filtracji używam filtra Fluval 205 i dodatkowo jakiś wewnętrzny Aquel( nie znam modelu)kubełek ostatnio zaczął głośniej chodzić , ale to pewnie kwestia wirnika bo już 5 lat pracuje. Ale do rzeczy , czy jak zostawię ten kubełek i dołożę jakiś mocniejszy filtr wewnętrzny to będzie wystarczający zestaw? czy może od razu zainwestować w jakiś większy kubeł? Przy opcji nowego raczej bym wybierał miedzy JBL 1501 i Eheim 2426 chyba że podpowiecie mi jeszcze jakąś opcję innego filtra. Z góry dzięki za podpowiedzi . Mirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 W 280 L posiadam Fluvala 405. Chodzi już dość długo i bezproblemowo. W 205 wyciągnij wirnik wyczyść go tak samo jak i komorę na niego, posmaruj wirnik i ten pręcik ze środka wazeliną i będzie cichutko chodził dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReevengeR Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Może tetra ex 2400 Maszynka fajna 22l pojemności 2400l pompa No ale dużo prądu żre 60w Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras Posted March 3, 2014 Author Share Posted March 3, 2014 Dzięki za podpowiedź, w weekend będę czyścił filtr to zajmę się wirnikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts