KILEROW2 Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Proszę o pomoc.Mieszkam w małym mieście i jest jeden sklep zoologiczny.Frustruje mnie to: Proszę o glonojada,dostaje zbrojnika lamparciego,wszystkie rośliny mi padają ale jak kolega likwidował akwarium dostałem kilka i rosną.Kupuje prętniki dostaje trzy samce.Co mam robić do porządnego sklepu mam chyba 50 km.Poradźcie gdzie kupić ryby,rośliny w internecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Jeżeli kupujesz czy dostajesz ryby najpierw o nich Poczytaj i nawet w sklepie będziesz wiedział czy to samiec czy samica.Ja Bym nie liczył na sprzedawców bo często nie mają zielonego pojęcia o akwarystyce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KILEROW2 Posted February 22, 2014 Author Share Posted February 22, 2014 Ja zawsze czytam.Tylko też są straszne warunki i dlatego proszę o linki do sklepów z rybami akwariowymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 Ja tam nie jestem przekonany do sklepów, myślę, że lepiej jest znaleźć jakiegoś hodowcę w okolicy, który ma interesujące nas gatunki i kupić u niego. Kupując u hodowcy bierzesz ryby, które już jakiś czas siedzą w danym zbiorniku, a w sklepach masz ryby, które pierw znalazły się w hurtowni, później dopiero w sklepie. To wszystko w połączeniu z niedbalstwem sprzedających prowadzi do tego, że bardzo łatwo przytargać sobie jakąś chorobę. Hodowców możesz szukać np. na allegro filtrując wyniki po regionie. Zawsze można też kupić ryby na necie i wysłać je PKP/PKS, ale większość sprzedawców prowadzi wysyłkę od wartości sprzedaży powyżej 100 zł. Co do roślin to śmiało zamawiaj na necie, szczególnie w firmach, które zajmują się sprzedażą roślin. Mają rośliny z hodowli wodnych lub in vitro, bez ślimaków itp. W dodatku znają się na robocie i śmiało można zamawiać nawet przy dużych mrozach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KILEROW2 Posted February 22, 2014 Author Share Posted February 22, 2014 Popytam chłopaka siostry. Pyszczaki ma od kolegi może ma jeszcze inne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek122 Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 (edited) A zbrojnik lamparci to nie "glonojad" ? Dostałeś to co chciałeś. Trzeba było powiedzieć, że chcesz zbrojnika niebieskiego (pewnie takiego miałeś na myśli). Edited March 14, 2014 by tomek122 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts