movis92 Posted February 16, 2014 Share Posted February 16, 2014 (edited) Witam [b]1.Kiedy akwarium zostało zalane - 2011 wiosna[/b][b]2.Litraż i wymiary akwarium - 112l 80x40x40[/b][b]3.Jakie jest oświetlenie- 2xT5 24W jedna 6000k druga 3000k[/b][b]4.Jak długo świecisz - 8-10h[/b][b]5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - żwir[/b][b]6.Filtracja - tetra ex-700[/b][b]7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - przyjemne dla oka[/b][b]8.Ozdoby (jakie)- korzeń japoński i kokos(prawdziwy)[/b][b]9.Rośliny - 2x anubis, 2x trawka chyba (valsirea) + 4 inne rośliny, których niewiem jak się nazywają[/b][b]10.Ryby - obsada (jw.)- 25 neonów, 10 gubików, kilka ślimaków helenek, kilka otosków i kirysó panda[/b][b]11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 30l co dwa tygodnie[/b][b]12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- od czasu do czasu jest nalewane Easy life profito - nie wiecej niz 10ml/tydz[/b][b]13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- nie[/b][b]14.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? - nie[/b] [b]15.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? - płatki 2x dziennie. Raczej zjadają wszystko[/b][b]Opis problemu-[/b] Od dłuższego czasu zmorą mojego akwarium są glony! Czytałem sporo tematów, w tej kwestji, jednak chciałym was prosić o pomoc. Na początku chciałym się zapytać, czy dobrze zidentyfikowałem te zielone ***( wstaw co będziesz uważać za słuszne;) ). Wydaje mi się, że są to krasnorosty i okrzemki. Czytałem, że na krasnorosty to najlepiej kupić co2 w płynie+ podmiany wody. ale nie będę niczego robił, bez wcześniejszej konsultacji z wami. Edited February 16, 2014 by movis92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 16, 2014 Share Posted February 16, 2014 1. Krasnorosty - wynik braku regularnych podmian co tydzień. 2. Pro fito to mikro. Co z makro. 3. Drugi glon to okrzemki świeć 10h. 4. Masz jakieś wyniki testów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 Okrzemki? Gdzie? Krasnale- od braku podmian. Zielenice od przenawożenia mikro, pył który przeobraził się w punktowe. Zapewne stosunek azotu do fosforu też nie powala na kolana, ale to już inna kwestia. Przy tym oświetleniu jakieś nawożenie makro by się już przydało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
movis92 Posted February 17, 2014 Author Share Posted February 17, 2014 (edited) Ok biorę się za podmiany wody. Będe ją zmieniał 3x w tyg myśle, że pon-sr-sb. Zastanawiam się, też na umyciu roślin w roztworze z cytryny. Jakie makro polecacie kupić? Mam jeszcze pytanie o czyszczenie filtra kubelkowego. Ma go od hmm około 2 lat, i tylko raz z rok temu go czyściłem. Czy takie czyszczenie filtra kubelkowego, powinno sie odbywać częściej? Narazie niemam dostepu do, jakichkolwiek testów. ps. Dzieki za odzew Edited February 17, 2014 by movis92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 17, 2014 Share Posted February 17, 2014 (edited) Ja bym wyczyścił go, tzn. przepłukał delikatnie. Edited February 17, 2014 by tomeksup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Po roku na pewno spadł Ci przepływ, ja bym tylko wypłukał z niego gąbki a resztę wkładów zostawił w spokoju. Na makro to kup sole i rozrób każdą osobno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
movis92 Posted February 18, 2014 Author Share Posted February 18, 2014 (edited) Po roku na pewno spadł Ci przepływ, ja bym tylko wypłukał z niego gąbki a resztę wkładów zostawił w spokoju. Na makro to kup sole i rozrób każdą osobno. Dzisiaj przeczyszczę filtr Jeżeli chodzi o solę, to trochę poczytałem, jednak mam jeszcze kilka pytań zanim je zamówię. Znalazłem sklep, w którym można kupować sole http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ Chciałbym już kupić sole, z zakładki "czyste", żebym sam nie musiał ich oczyszczać: http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/39/kh2po4-potasu-diwodorofosforan-bezwodny-100-gram.html http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/10/k2so4-potasu-siarczan-100-gram.html http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/46/kno3-potasu-azotan-200-gram.html I teraz moje pytanie. Powyższe nawozy można już po prostu mieszać z woda destylowaną i uzyskać "makro"? Każdy w osobnej 0,5l butelce, i wlewać do akwarium, po obliczeniu w kalkulatorze solowym? Edited February 18, 2014 by movis92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 I teraz moje pytanie. Powyższe nawozy można już po prostu mieszać z woda destylowaną i uzyskać "makro"? Każdy w osobnej 0,5l butelce, i wlewać do akwarium, po obliczeniu w kalkulatorze solowym? Tak. KH2PO4 - nie potrzebujesz takiej ilości, starczy połowa mniej. KNO3- tak samo jak wyżej (200g) to za dużo K2SO4 - 200 g. Po prostu do sporządzenia makro najmniej idzie KH2PO4, potem KNO3 a najwięcej K2SO4. Oczywiście z tych soli co chcesz kupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
movis92 Posted February 18, 2014 Author Share Posted February 18, 2014 Tak. KH2PO4 - nie potrzebujesz takiej ilości, starczy połowa mniej. KNO3- tak samo jak wyżej (200g) to za dużo K2SO4 - 200 g. Po prostu do sporządzenia makro najmniej idzie KH2PO4, potem KNO3 a najwięcej K2SO4. Oczywiście z tych soli co chcesz kupić. OK Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. Polecasz jeszcze jakieś sole dokupić, aby wszystko co potrzebne kupić za jednym zamachem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 MgSO4 jak masz miękką wodę lub w przyszłości zamierzasz lać demineralkę lub RO. W razie "W" ja bym i tak kupił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts