Wiola13024 Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Ostatnio zakupiłam akwarium 25 l i umieściłam w nim 11 rybek: -3 brzanki (zielone) -3 razbory klinowe -3 kardynałki chińskie -1 mieczyka -1 glonojada Po 2 dniach zauważyłam ze brzanki (szczególnie jedna) zaczęły zachowywać się agresywnie w stosunku do wszystkich rybek. Dziś jedna z nich zaczęła ocierać się o roślinki i grzałkę. Po zakupie akwarium już pierwszego dnia użyłam preparatów poleconych przez sprzedawce. -SERA "Bio nitrivec" -SERA "Aquatan" Temperatura ustawiona jest na 24-25 stopni. Chciałabym wiedzieć czym może być spowodowane powyższe zachowanie rybek, czy gatunki odpowiednio są dobrane, warunki dla nich dobre i co powinnam zrobić (chodzi mi szczególnie o agresywna brzankę). Proszę o poradę i z góry dziękuje za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 (edited) Przykro mi, ale żadna z Twoich ryb nie nadaje się do tak małego akwarium. Nie zapewniasz im odpowiednich warunków. Stąd właśnie ta agresja. Wszystkie ryby są do oddania. Edit. Pozdrów sprzedawce, który po raz drugi Cię oszukał wciskając niepotrzebna chemię. Bo po raz pierwszy oszukał sprzedając obecne rybki do Twojego baniaka. Edited February 3, 2014 by szymx007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Masz za małe akwarium dla wszystkich z wymienionych ryb. Kardynałki o ile się nie mylę rybki ławicowe trzymane w liczbie minimum 6 sztuk. Poza tym chyba nie czekałaś na dojrzewanie akwarium. Radzę na przyszłość poczytać o rybach i warunkach w jakich powinny być hodowane, zanim je kupisz. Wtedy nikt tak łatwo cię nie oszuka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoVUri Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 (edited) 1.Wszystkie ryby najlepiej oddaj lub sprzedaj i kup sobie za to większe akwarium min.60 litrów.2.Zanim cokolwiek kupisz dokładnie przeczytaj jakie mają wymagania co do parametrów wody. 3. Nie wierz sprzedawcom oni tylko nakłaniają takich jak ty żeby zarobić jak najwięcej kasy 4.CZYTAJ google nie gryzie ani nie pożera(ewentualnie pożera czas) Co do brzanek zielonych za wysoka temperatura. Ogólnie brak info o innych parametrach wody..gdzie pH itp.? Ogólnie te ryby są zamęczone w tak małym "słoiku" a agresja to takie nieadowolenie Edited February 14, 2014 by KoVUri Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubala Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Wszystko oddaj do sklepu, przy okazji kopnij w d**ę sprzedawcę i wystartuj na nowo. Akwarium niech dojrzeje sobie przez 2 tygodnie i potem możesz pomyśleć o jakimś bojowniku albo innych rybach, krewetkach, które możesz trzymać w 25l. (tutaj masz przykłady: http://forum.superakwarium.pl/forum/61-do-30l-w-tym-krewetkaria-bojownikaria/). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek1985 Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Wszyscy mają racje..To ocieranie się twoich rybek o wszystko moim zdaniem może być spowodowane początkiem pleśniawki,obserwuj je czy nie robią się białe plamki na rybkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek03 Posted February 16, 2014 Share Posted February 16, 2014 Te rybki nawet w większym zbiorniku były by razem agesywne ale nawet gdybyś kupił sobie 11 gupików to i tak 25l to zdecydowanie mało, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts