czarnyzx Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Witam , chciałbym Was poprosić o identyfikację kamienia który znalazłem u klienta na nowo postawionej posesji wokół domu , niestety koleś się nie zna i nie ma pojęcia co to za kamień , kupił go bo mu się przed domem ładnie prezentował ale nazwy to nie zna. Pytanie do Was , jak się nazywa , i czy można go stosować ze spokojnym sumieniem w baniaczku , czy nie zmieni parametrów wody . Poniżej zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Wsadź go w ocet i sprawdź czy nie "bąbli" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElMatlaCo Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Wsadź go w ocet i sprawdź czy nie "bąbli" a jak "bąbli" to ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 To wtedy znaczy że kamień zatwardza wodę i jest nie wskazany. Chyba że celowo chcesz zwiększyć twardość wody w akwarium. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Według mnie te kamienie to otoczaki. Najprawdopodobniej jest to otoczak polny i w niczym nie powinien zaszkodzić w akwarium. Ale dla pewności warto przeprowadzić test octowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyzx Posted February 2, 2014 Author Share Posted February 2, 2014 Test został przeprowadzony , kamień był suchy i polałem na niego troszkę octu , efekt taki , że słychać jak " syczy " i jak się przyjrzeć to widać bąbelki , niestety , pytanie - czym to będzie skutkowało w wodzie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eryk1 Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 (edited) Czyli możesz go wrzucić do akwarium Oczywiście pod warunkiem, że robi biotop Malawi albo Tanganika i potrzebuje zatwardzić wodę. Radziłbym dać sobie na wstrzymanie z dalszym spamowaniem bo się pogniewamy. /ahr/ Edited February 2, 2014 by ahr Spam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychu Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 (edited) To wtedy znaczy że kamień zatwardza wodę i jest nie wskazany. Chyba że celowo chcesz zwiększyć twardość wody w akwarium. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Masz odpowiedź. Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2 Edited February 2, 2014 by Rychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyzx Posted February 2, 2014 Author Share Posted February 2, 2014 Wielkie dzięki za wyjaśnienia , wszystko już wiem , więc temat można zamknąć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted February 2, 2014 Share Posted February 2, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts