beatka22 Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Witam Mam pytanie jak mogę zmniejszyc ph wody. U mnie wynosi 8,1 więc nie mogę zabardzo hodować rybek. I jaka może być przyczyna więc podam co mam w akwarium: kamienie czerwone i białe, ozdoby , roślinka, pompka. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Woda bardzo zasadowa nawet jak na kranówę. Myślę że te kamienie i ozdoby zatwardzają wodę. Najwygodniejszy sposób to zakup filtra RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatka22 Posted February 1, 2014 Author Share Posted February 1, 2014 Mam w akwarium kamienie lastryko, może to one zatwardzają wodę, bo w kranie mam odczyn obojętny ph= 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 No i najpewniej właśnie w tym lastryko tkwi problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted February 1, 2014 Share Posted February 1, 2014 Mam w akwarium kamienie lastryko Te kamienie lastryko to zapewne grys dolomitowy, który wpływa na parametry mocno zatwardzając wodę. Wyjmij je z akwarium i powinno być po problemie. Co tam masz jeszcze za ozdoby ? Nie czasem jakieś plastykowe ? Jeżeli tak to też out Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatka22 Posted February 1, 2014 Author Share Posted February 1, 2014 (edited) Nie ozdoby nie są plastikowe. Do ,,Tubylec" widziałam Twoje fotki i jedna rybka przypominała mi pielęgniczke motylową. Czy to ona ? Jeśli tak, to napisz cos o hodowli tych ryb. Pozdrawiam Tubylec to jego status, tak jak Twój podglądacz. Temat nie dotyczy hodowli ryb, tymi informacjami możecie się wymienić na pw. Mapet Edited February 2, 2014 by Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoVUri Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Kamienie lepiej zamień na żwirek a ozdoby lepiej zamień na żywe roślinki no i podmień wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts