Jarocka Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Witam, mam problem z rozpoznaniem ciąży u rybki. Jest to moje pierwsze w życiu akwarium. 25l, żwirek, żywa roślinka (nie wiem jaka, polecił mi pan w zoologicznym), sztuczna roślinka, zamek, filtr z napowietrzaniem, grzałka z termostatem, temperatura 24, pokrywa z lampą, mam je od 2 miesięcy. Filtr czyszczę kiedy widzę że już się zapycha powoli. Karma w granulkach, polecona w akwarystycznym. Lampę i filtr wyłączam na noc. Mieszkańcy: 3 krewetki, piskorek, glonojad, 2 młode molinezje, 4 platki. Moje pytanie dotyczy platki. Z dorosłych mam jedną dużą, i 3 mniejsze od niej. Ta duża od jakiś 3 tygodni jest strasznie tłusta, siedzi ciągle w najciemniejszym kącie przy grzałce (wcześniej normalnie pływała wszędzie) i wypływa na akwarium tylko na jedzenie. Pływają blisko niej 2 inne, natomiast ostatniej w ogóle do niej nie dopuszczają, bronią tej największej i ją odganiają. Parę dni temu widziałam jedną, malutką, maciupeńką, nowo narodzoną rybkę. I tyle, ani żadnych innych, ani tej malutkiej nie ma. A gruba nadal gruba i chowa się przy grzałce. Czy ona jest w ciąży? Ile potrwa taka ciąża? Czemu widziałam tylko jedną malutką, a nie kilka? Czy została pożarta? Czemu tamte są agresywne w stosunku do tej wygnanej? Czemu gruba siedzi w kącie? Nie mam możliwości zastosowania kotnika, czy jeżeli się okoci wszystkie młode zostaną pożarte? Z radością przyjmę każde sugestie, nawet te krytykujące moje metody, jestem początkującą "akwarystką" i nie chciałabym zrobić krzywdy moim podopiecznym, zatem proszę o wszelkie porady z waszej strony i z góry bardzo dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Raczej jest chora,jak ci tak dobrze w sklepie doradzali to powinni powiedzieć, ze oprócz krewetek to żadna z twoich ryb się nie nadaje do tego akwarium a filtr powinien pracować cały czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 (edited) Po pierwsze Twoje akwarium jest zdecydowanie za małe jak na te ryby które wymieniłaś. Ale za to krewetkarium można by z niegom zrobic całkiem fajne. A co do platki to całkiem możliwe że będzie miała w najbliższych dniach młode. Z tym że najprawdopodobniej maleńkie rybki zostaną pożarte przez inne ryby. Edit: Widze że koega belzebub532 wyprzedził mnie o pare sekund z postem i napisal o obsadzie to samo co ja , ale oprócz tego słusznie zauważył że filtr powinien pracować przez cały czas. Edited January 27, 2014 by splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarocka Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 nie stać mnie na nowe, większe akwarium...co mam zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Pozostaje oddać ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarocka Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 na prawde im az tak źle w takim akwarium? Dużą krzydę im wyżądzam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Jeśli chcesz miec oprócz krewetek również rybki to proponuję malutkie żyworódki jak choćby drobniczka Heterandria formosa. A te rybki co masz najlepiej oddać komuś kto ma odpowiednio duże akwarium z odpowiednimi warunkami dla nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belzebub532 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Ryby powinny opuścić to akwarium a wraz z nimi sztuczne rośliny i zamek, w akwarium nie wolno stosować żadnych sztucznych ozdób bo mogą zatruwać wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts