Kirysio123 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Witam! Dziś zauważyłem że moje rybki (nie wszystkie) mają czerwone skrzela, czy to wina stężenia NO3? Niestety nie mam testu na NO3. Podłączyłem hydroponikę, czy dobrze zrobiłem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoninX Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Przy Hydro powinno zejsc praktycznie do zera, ale bez testów to wróżenie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 27, 2014 Author Share Posted January 27, 2014 Jak pojadę do sklepa to kupię test, a na razie będę obserwował co się dzieje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba1997 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Może zbyt wysokie stężenie amoniaku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Możesz też zrobić jakąś podmiankę. Jeśli masz zbyt duże stężenie jakichś związków w wodzie to podmiana chociaż trochę to zredukuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dancan Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Hydroponika od razu nie wyzeruje ci azotanów. Nie im więcej roślin w doniczce i im szybciej rosną tym lepiej ale faktycznie najlepiej będzie podmienić wodę. Z tego co widzę masz nużańca i moczarkę, to też są rośliny szybko rosnące które dużo azotu potrzebują i moim zdaniem lepiej się sprawdzają niż hydroponika. Ja swoją zlikwidowałem na rzecz właśnie nurzańca i pisti wodnej. Czerwone skrzela mogą być obiawem wielu rzeczy bez testów to niestety wróżenie z fusów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 28, 2014 Author Share Posted January 28, 2014 Tylko że wodę podmieniałem w czasie ospy co 3 dni 15l przez 2 tyg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuanda Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Środki do leczenia ospy mogą też położyć złoża biologiczne, mógł podnieść się poziom amoniaku lub azotynów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 A teraz z innej beczki, ph zaczęło opadać, podczas i przed leczeniem było 7.0 a teraz mam 6.0 co robić? Restart? Czytałem chyba na tym forum, że po leczeniu ospy trzeba zrobić restart ponieważ leczenie zabija całe kolonie bakterii... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamNiedzwiecki Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 W takim razie już masz "restart"[. Jak leczenie zabija wszystkie bakterie nitryfikacyjne, to restart czemu ma posłużyć? Po restarcie akwarium dojrzewa i u ciebie też będzie dojrzewać. Czyli po co restert? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kirysio123 Posted January 29, 2014 Author Share Posted January 29, 2014 (edited) No racje masz, chcę kupić kulki gt, i czy można je dołożyć gdy w akwa jest woda? Czy nie zakwaszą wody? A trzeba kupić bakterie nitryfikacyjne? Żeby akwa szybciej dojrzało, czy rybkom nic się nie stanie jaki ich nie dodam? Edited January 29, 2014 by Kirysio123 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 chcę kupić kulki gt, i czy można je dołożyć gdy w akwa jest woda? Można. A trzeba kupić bakterie nitryfikacyjne? Żeby akwa szybciej dojrzało, czy rybkom nic się nie stanie jaki ich nie dodam? Nie trzeba. W prawidłowo dojrzewającym akwarium, bakterie "wytworzą" się same . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted January 30, 2014 Share Posted January 30, 2014 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts