mianbo Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Witam. Planuję zrobić restart w swoim baniaku o wymiarach 120/40/50. Aktualnie posiadam oświetlenie 2x30 (10k, oraz 8,5k) oraz 2x39 ( niestety nie wiem jaka barwa ). Nawoże EI ( ciągle się uczę ) oraz CO2 z butli. Efekty są średnie w szczególnośći jeśli chodzi o to że rośliny niskorosnące oraz rośliny wysokie są "brzydkie w dolnych częściach" a rośliny denne nie chce rosnąć. Planuje dołożyć do akwa 2x54W, ale czy to nie będzie za dużo? czy pod pokrywą nie będzie zbyt wysoka temperatura? czy lepiej zamienić 2x39 na 2x54? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 A chcesz mieć tam ryby? Jesli tak to już jest sporo oświetlenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mianbo Posted January 21, 2014 Author Share Posted January 21, 2014 Tak, planuję mieć ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piskorek Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 witam ja mam 2x39 SYLVANIA AKUSTAR i GLOLUX + 2x30 yuwel ale nie polecam tandeta muszę zmienić na inne.Ale tak pozatym jest spoko w 240L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted June 24, 2014 Share Posted June 24, 2014 (edited) Ale tak pozatym jest spoko w 240L. Spoko do czego?Chyba dla roślin, i to nie dla wszystkich. Planuje dołożyć do akwa 2x54W, ale czy to nie będzie za dużo? Będzie dużo za dużo(konkretne solarium)...Do tego co masz musisz niestety szukać obsady która wytrzyma takie oświetlenie,chyba że gęsto obsadzisz zbiornik roślinami i dorzucisz coś na tafle,jakieś pływające roślinki żeby rybki miały gdzie się pochować. Edited June 24, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted June 25, 2014 Share Posted June 25, 2014 Nawoże EI ( ciągle się uczę ) Może problem tkwi tu a nie w ilości światła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts