Jump to content
lukeboss

zacier nie bąbelkuje, co2 - co zrobiłem źle

Recommended Posts

Witam, zrobiłem zacier ze składników:

 600 gramow cukru

25 gramow drożdzy

0,8 litra wody

 

W/w składniki w 1,5l butelce.

 

Po 24 godzinach zacier bąbelkuje może 1 bąbelek na 3 sekundy, chce aby było bardziej intensywniej, który ze składników mam dodać? Z góry dzięki za porade. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1b/s ? Dobry wynik ;) Dużo więcej od drożdży nie wyciągniesz :) Dodaj jeszcze z 2 ziemniaki jak chcesz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób nowy zacier:

-1l wody,

-10 gram drożdży,

-400 gam cukru,

-płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

I będzie chodzić przez 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób nowy zacier:

-1l wody,

-10 gram drożdży,

-400 gam cukru,

-płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

I będzie chodzić przez 2 tygodnie.

I do tego dodaj 1 średniego ziemniaka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziemniak zawiera skrobię. Skrobia = cukier, w dużym uproszczeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile można maksymalnie mieć bąbelek na sekundę przy takim specyfiku? Może ja za dużo oczekuje, ale jeśli patrze na te filmiki z YouTube jak ludziom to wychodzi, to mój dyfuzor, a ich, to ogromna różnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaką temperaturę ma ten Twój specyfik? Bo musi być ciepły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaką temperaturę ma ten Twój specyfik? Bo musi być ciepły.

Domową. ;)

 

Jeśli użyjesz receptury bimbrowników starej jak świat (1410), to nie ma możliwości aby nie zadziałało.

Sprawdziłbym szczelność połączeń. ;)

I zbieraj na zestaw CO2 pamiętając, że co najprostsze to najmniej awaryjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem to tak ze strony kulinarnej żę proporcie dadzą nam tylko i wyłącznie długość wytwarzania CO2 jak złę proporcje to i bakterie które nie mają jedzenia w tym przypadku cukru to nie będą pyrkolićnam :D że to tak ujmę ;] ważne jest aby nie lać gorącej wody kolejny sposób jest taki że czym cieplejsza woda z naszą bimbrownią(butelka nr1 z drożdżami) tym lepiej nam działa więc można zawsze wmontowaćjeszcze grzałkę 5 lub 10W do butelki i woda będzie ciepła to i CO2 szybciej będzie sie robiło :]
PRzypomnijci sobie zasadę mamy babci dziadka czy taty co robi z ciastem drożdżowym :] no? Odkłada w ciepłe miejsce dla szybszego wzrostu(szybszego działąnia drożdży) i przykrywa ;]


/Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin. W nim jest wymóg by pisać poprawnie po polsku. /Dunay

Edited by Dunay
Ortografia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bakterie a drożdże. I grzałki nie montuj, bo za wysoka temperatura zabija drożdże. Za wysoka ilośc cukru powoduje zbyt duże stężenie alkoholu, co może spowodować zahamowanie fermentacji. Specjalne drożdże gorzelniane mogą pociągnąć i przy wyższym stężeniu, ale czy piekarnicze to nie mam pojęcia. Ja robię piwo i trzeba mieć specjalne drożdzę , żeby pociągnęły powyżej 30 stopni.

Ogólnie dałeś za dużo cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem że wysoka temperatura zabija a drożdże w temperatuże 35 stopni wariują ;] a za wysoka zabija to wiadome grzałka 5/10 W w butelce 5L daje dobra temp ;] ja robie tez winko wiec dobrze dac tez te winiarskie to dłuzej chodzi ;]
PS:. w drożdżach sa bakterie które sie aktywuja przy pomocy cukru :P Jak posypiesz kostke drożdży łyżka cukru ona sie rozpuści bo zaczna aktywacje ;]

Edited by dawid-x-maniek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam  ja robię tak  świeże; drożdże babuni; ok 1/4 kostki  do szklaneczki  do tego trochę cukru i letniej wody niech to sie rozpuszcza.Gotuje wodę tak z 1 litr  a potem dodaje do tego 3 szklanki cukru,  po wystygnięciu wlewam drożdże,  po 10 min po zakręceniu już śmiga bez problemu. Butelka po napoju 3 cytryny

post-18750-0-89394500-1393335355_thumb.jpg

Edited by robertmil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×